Miodowe Scones z Czereśniami i Orzechami Pecan

Odkąd pierwszy raz zrobiłam scones, na stałe weszły one do mojego repertuaru kuchennego i zakochałam się w tych kruchych ciasteczkach. Doskonała przekąska! A skoro sezon na czereśnie jeszcze trwa to pora na Miodowe Scones z czereśniami i orzechami pecan.

miodowe scones

Jeżeli poszukacie w internecie przepisów na scones, zobaczycie jak jest ich wiele i jak bardzo się różnią. Ja staram się tylko po części trzymać przepisu. Później zdaję się na obserwację ciasta i dodaje tyle mąki i/lub mleka, aby uzyskać elastyczne, miękkie ciasto. Zazwyczaj zawierają też one bardzo duże ilości masła. W tym przepisie natomiast znacznie obniżyłam jego zawartość, tym samym przygotowując wersję light.

miodowe scones

Dodatkowo posłodzone są jedynie odrobiną miodu, a ich słodki smak zawdzięczamy w dużej mierze świeżym czereśniom.

Pomimo dość sporej zawartości mąki (wiem co teraz myślicie, o nie węgle, puste węgle :D) ciasteczka wyszły lekkie. Nie będę ukrywać, że nie jest to w najzdrowszy deser. Wciąż jednak jest 100 razy zdrowszy od wszelkich kupnych słodyczy oraz tych domowych napchanych masłem i cukrem.

miodowe scones

Jedzcie czereśnie póki trwa sezon! Jakie wypieki już przygotowaliście z ich udziałem?

Jeżeli szukacie innych przepisów na scones to kliknijcie tutaj -> klik!

Miodowe Scones z Czereśniami i Orzechami Pecan

ilość: 4 porcje (8 ciasteczek)

Składniki:

mąka pszenna 205g i więcej wg potrzeby

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło w temperaturze pokojowej 25g

jajko 2 sztuki

miód 20g

czereśnie ok. 100g

orzechy pecan 20g

Wykonanie:

W miseczce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy masło. Dokładnie mieszamy całość palcami lub widelcem, tak jakbyśmy robili kruszonkę.

Następnie do ciasta dodajemy jedno jajko i miód. Ugniatamy masę na gładkie ciasto. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodajemy więcej mąki, a gdy jest za suche delikatnie dolewamy mleka.

Gdy ciasto będzie już elastyczne przenosimy na papier pergaminowy i formujemy rękoma lub wałkiem okrągły kształt o grubości nie mniejszej niż 0.5cm. Ciasto kroimy na o części i odsuwamy je delikatnie od siebie.

Na wierzch układamy pokrojone czereśnie i orzechy pecan. Nastawiamy piekarnik na 205 stopni. Tuż przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie posypujemy ksylitolem.

Ciastka pieczemy około 20 minut.

Zapisz



  • Na bogato! Dla takich ciasteczek byłabym skora odłożyć dietę na jeden dzień 🙂

    • 2 takie ciasteczka to około 300kcal i można się nimi nawet najeść, ja więc potraktowałam je jako drugie śniadanie 😉

  • Nigdy jeszcze nie robiłyśmy scones ale takie owocowo-orzechowe muszą smakować super 😀 My czereśnie jemy solo, jakoś nigdy do wypieku nie dotrwają 😀

    • Tak to już jest z tymi czereśniami, że ciężko się od nich oderwać 😀 A scones polecam jako fajną przekąskę 🙂

  • Nie moje klimaty, ale wygląda bosko 😀

    • Tym bardziej dziękuję 😀