Mix Ryżu i Soczewica na Sałatce ze Szpinakiem

Ryż pełnoziarnisty, czerwony, dziki, soczewica, orzechy nerkowca, mozzarella i szpinak. Wspaniała mieszanka w jednej misce. Idealna do pracy, do obiadu i dla wegetarian.

Kiedyś w domowej szafce można było znaleźć jedynie biały ryż. Myślę, że o dzikim czy czerwonym większość nawet nie słyszała. W dobie dzisiejszego dostępu do sklepów internetowych oraz coraz częściej napotykanych sklepów ze zdrową żywnością mamy szansę zakosztować nie tylko zupełnie nowych produktów, ale również nowych odmian składników, które do tej pory używaliśmy w kuchni. Ryż dziki jest bogaty w witaminy i ma o wiele bogatszy smak od białego. Czerwony z kolei zawiera dużo błonnika i składników odżywczych.

mix ryżu

Soczewicę lubię bardzo dodawać do potraw, gdyż nie dość, że jest roślinnym źródłem białka to gotuje ją się bardzo szybko (około 7 minut) i nie potrzeba jej wcześniej namaczać.

mix ryżu

MIX RYŻU I SOCZEWICA NA SAŁATCE ZE SZPINAKIEM

ilość: 2 porcje

Składniki:

soczewica 20g

mix ryżu 30g

oliwa 15g

ocet winny

sok z cytryny

pieprz czarny

szpinak 2 garści

ser mozzarella 45g

orzechy nerkowca 30g

świeże zioła

Wykonanie:

Mix ryżu oraz soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniach. Przygotowujemy dressing. Mieszamy oliwę, ocet, sok z cytryny i pieprz.

Dressing mieszamy z ryżem oraz soczewicą i odstawiamy na 15 minut. Na szpinak nakładamy mozzarellę, orzechy, ryż z soczewicą i dekorujemy świeżymi ziołami.



  • ja po prostu uwielbiam połączenie ryżu brązowego i soczewicy- podduszam cebulkę na patelni i dodaję torebkę brązowego ryżu i 100 g (waga suchej) zielonej soczewicy- oba produkty wcześniej ugotowane. i nic więcej nie potrzebuje do szczęścia. taka prosta potrawa, w sumie to dodatek np do mięska, ale zawsze się zachwycam i delektuję:)

    • Czasem tak mało potrzeba do szczęścia 😀