Młoda Kapusta z Wege Mielonymi

Młoda Kapusta kusi mnie na każdym rogu i nie mogłam się oprzeć by nie przygotować kolejnego obiadu z jej udziałem póki sezon w pełni! I to w towarzystwie wspaniałych wege mielonych. Sama nie wiem co gra tutaj główną rolę 😀

Duszona kapusta z majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym to coś co uwielbiam. To dla mnie smak polskiej kuchni i gołąbków (których nawiasem mówiąc w dzieciństwie nie cierpiałam i wyjadałam tylko mięso).

Młoda Kapusta z Wege Mielonymi

To danie jest proste i nie wymaga dużych kulinarnych umiejętności. Wystarczy trochę chęci i chwila czasu!

Poza tym, że jest smaczny, taki obiad jest niesamowicie pożywny i pełen zdrowych składników odżywczych oraz witamin. Nie ma co zwlekać!

Młoda Kapusta z Wege Mielonymi

4 porcje (1 ma ok. 290 kcal)

czas przygotowania: ok. 55 minut (+1 godzina gotowania)

koszt: ok. 3,40 zł

Składniki:

kotleciki:

100g ryżu

2 łyżki oliwy do smażenia

500g pieczarek (startych)

1 łyżka cukru

2 łyżki sosu sojowego

2 szczypty soli

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka czosnku granulowanego

2 ząbki czosnku

10g nasion chia

20g kaszy mannej

1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw

2 szczypty chili

kapusta:

1 cebula

2 marchewki (starte)

1 ząbek czosnku

1 łyżka oleju do smażenia

200g młodej kapusty

2 łyżki przecieru pomidorowego

bulion warzywny lub woda

2 liście laurowe

2 ziela angielskie

1 łyżka majeranku

1 łyżka sezamu

1 opakowanie jogurtu roślinnego (160g)

sól i pieprz do smaku

natka pietruszki, ziemniaki lub pieczywo do podania

Wykonanie:

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pieczarki z przyprawami (do momentu, aż wyparuje z nich woda).

Następnie miksujemy z ryżem i czosnkiem. Dodajemy pozostałe składniki na mielone i mieszamy dokładnie. Formujemy ok. 12 kulek i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut.

W tym czasie na oleju podsmażamy cebulę. Po zeszkleniu przenosimy do garnka z posiekaną kapustą, marchewką, czosnkiem, przyprawami i koncentratem.

Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 1 godzinę. Na koniec dodajemy stopniowo jogurt. Podajemy w kotlecikami, natką pietruszki i ziemniakami lub pieczywem.

Young Cabbage with Vege Meatballs

4 servings (1 has 290 kcal)

time of preparation: 55 minutes (+1h of cooking)

Ingredients:

vege meatballs:

100g of rice

2 tablespoons of oil for frying

500g of mushrooms (grated)

1 tablespoon of sugar

2 tablespoons of soy sauce

2 pinches of salt

1 teaspoon of smoked pepper

1 teaspoon of granulated garlic

2 cloves of garlic

10g of chia seeds

20g of semolina

1 tablespoon of your favorite spice mix

2 chiles of chili

cabbage:

1 onion

2 carrots (starte)

1 clove of garlic

1 tablespoon of cooking oil

200g of young cabbage

2 tablespoons of tomato puree

vegetable broth or water

2 laurel leaves

2 allspice

1 tablespoon of marjoram

1 tablespoon of sesame seeds

1 pack of plantbased yoghurt (160g)

salt and pepper to taste

parsley, potatoes or bread for servings

Instructions:

Cook rice with the instructions on the packaging. Fry the mushrooms with spices (until the water evaporates). Then mix with rice and garlic.

Add the remaining ingredients to the ground and mix thoroughly. Form about 12 balls and bake at 200 Celsius degrees for about 30 minutes.

In the meantime, fry the onion with oil. After glazing, transfer to a pot with chopped cabbage, carrots, garlic, spices and concentrate.

Pour the broth and cook for about 1 hour. At the end, gradually add yogurt. Serve with meatballs, parsley and potatoes or bread.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*