Mój Zimowy Placek Bakaliowy

Zima to cynamon, gałka muszkatołowa i imbir. Chyba każdemu tak pachną święta i zimowe wieczory. W tym okresie prym wiodą wypieki pełne bakalii i przypraw korzennych. Właśnie takie udało mi się stworzyć. Typowo zimowe, wyraziste, rozgrzewające – Mój Zimowy Placek Bakaliowy.

Mój Zimowy Placek Bakaliowy

To bardzo wyraziste w smaku ciasto, które jest mieszanką aromatycznych przypraw i bakalii. Jeżeli uwielbiacie keksy to ten przepis również może przypaść Wam do gustu.

Mój Zimowy Placek Bakaliowy

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+1h pieczenia)

koszt: ok. 4.60 zł

Składniki:

2 banany

15g oleju roślinnego

1 łyżka białego wina

25g cukru

50g mąki pszennej

1 łyżeczka cynamonu

1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej

2 szczypty imbiru

szczypta soli

25g mrożonych wiśni

15g orzechów włoskich

50g rodzynek

50g moreli suszonych

skórka z 1 pomarańczy

Wykonanie:

Banany ucieramy na pure z olejem, a następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i dokładnie mieszamy (morele kroimy w paski, orzechy włoskie rozdrabniamy).

Ciasto przelewamy do małej foremki wyłożonej papierem pergaminowym (ok. 16 cm średnicy). Pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

Zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku na ok. 15-20 minut.

My Winter delicacies Cake

Perfect fot winter, intensive, warming – My Winter Delicacies Cake.

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+1h of baking)

Ingredients:

2 bananas

15g vegetable oil

1 tablespoon of white wine

25g of sugar

50g of wheat flour

1 teaspoon of cinnamon

1/3 teaspoon nutmeg

2 pinches of ginger

pinch of salt

25g of frozen cherries

15g walnuts

50g raisins

50g dried apricots

peel from 1 orange

Instructions:

Mash the bananas with oil, then add the remaining ingredients and mix thoroughly (apricots cut into strips). Pour the dough into a small mold lined with parchment paper (about 16 cm in diameter).

Bake in 180 Celsius degrees for 1 hour. Leave to cool down in the oven for about 15-20 minutes.