Morele i Brzoskwinie pod Kruszonką bez glutenu

Wakacje mijają w tym roku zadziwiająco szybko. Temperatury zaskakują i są wakacyjne, dlatego cieszę się jeszcze sierpniem i wykorzystuję jego dary natury. W szczególności tworząc desery owocowe, takie jak te Morele i Brzoskwinie pod Kruszonką, które po prostu smakują latem. Świeżo, soczyście i pysznie.

brzoskwinie i morele pod kruszonką

Taki deser to doskonały sposób na zdrową i pyszną przekąskę. Na prawdę nie trzeba się przy nim o nic martwić! Banalnie proste i genialnie smaczne!

Nawet ciężko takie danie nazwać deserem, bo to po prostu zmieszanie paru składników, które rzem tworzą doskonałą mieszankę. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilkę i nie może nie wyjść! Na ciepło i na zimno smakuje wybornie. Jeżeli macie zapas brzoskwini i moreli (równie dobrze można użyć tylko jednego rodzaju owocu), to taka przekąska jest bardzo fajnym sposobem na ich wykorzystanie 🙂

Morele i brzoskwinie pod kruszonką doskonale sprawdzą się w ciągu tygodnia, kiedy mamy ochotę na coś naturalnie słodkiego, ale nie mamy czasu na spędzenie w kuchni paru godzin.

brzoskwinie i morele pod kruszonką

Za to właśnie uwielbiam domowe jedzenie! Zdrowo, tak jak chcę i szybko 😀 Nawet szybciej niż gdybym miała pobiec do sklepu po coś kupnego.

Ostatnio zauważyłam, że na moim blogu brakuje wymyślnych ciast, tortów, obiadów. Ale to dlatego, że pokazuję Wam to co jem na co dzień i co Wy możecie zrobić łatwo i szybko. I to otrzymując dania smaczne i zdrowe. Bardzo lubię przeglądać blogi, gdzie są piękne dania i mam nadzieję, że moje może chociaż w małej części są w stanie im dorównać, a nawet jeśli nie wyglądem to co do smaku moich potraw jestem przekonana ;D Kocham gotować , ale też uważam, że jeszcze przyjemniejsze od gotowania jest dzielenie się jedzeniem z innymi i wspólne spożywanie posiłków. Dlatego jak tylko mogę staram się łączyć czas na gotowanie ze wspólnym spędzaniem czasu i dlatego stawiam na szybkie przepisy. Szybkie, ekonomiczne, zdrowe i przede wszystkim pyszne 😉

brzoskwinie i morele pod kruszonką

W tym przypadku wystarczy tylko chwila na przygotowanie składników i odczekanie 30 minut podczas pieczenia. Tak mało potrzeba, aby później móc się cieszyć wspaniałym deserem z rodziną i przyjaciółmi.

Uwielbiam minimalizm w kuchni właśni za to! Pozdrawiam Was serdecznie i pamiętajcie, aby dobrze wykorzystywać swój czas 😉

Jeżeli szukacie innych pomysłów na desery to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Morele i Brzoskwinie pod Kruszonką bez glutenu

4 porcje (1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

migdały pokruszone 55g

mąka kokosowa 50g

olej kokosowy 45g

ksylitol 25g

brzoskwinie 3 sztuki

morele 3sztuki

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik na 175 stopni. Owoce kroimy na mniejsze kawałki i wysypujemy na posmarowaną delikatnie masłem foremkę. Wstawiamy je na 15 minut do piekarnika,

W tym czasie łączymy olej kokosowy z ksylitolem, mąką i migdałami. Po wyjęciu owoców posypujemy je taką kruszonką i wstawiamy z powrotem do piekarnika na około 20 minut.

Wyjmujemy i podajemy deser na ciepło 😉

 

 

 

Zapisz

Zapisz



  • kasia koczwara

    Moj ukochany, letni deser!
    I mozna wykorzystac praktycznie kazde owoce…
    🙂

    • Dokładnie! Co tylko jest pod ręką 😉

  • Oj, trzeba korzystać z tych owoców, bo niedługo ich już nie będzie. Uwielbiam brzoskwinie i morele zapiekane w taki właśnie sposób 🙂

    • Teraz jest na nie najlepszy sezon 😉 Ja zajadam garściami ;D

  • Ostatnio zajadam się brzoskwiniami na potęgę 😀 to chyba na te chwilę najczęściej wcinany przeze mnie owoc 😀 Ale chętnie spróbuję też w innej postaci 😉

    • U mnie jest tak samo 😉 Ceny tych owoców są bardzo kuszące, a kiedy nie korzystać jak nie teraz? 🙂

  • Nawet mój Osobisty powiedział, że *brzmi smacznie, możemy kiedyś spróbować*, a to prawie jak 10 od Pani Ivony Pavlović 😛

    • O jeny! Czuję się zaszczycona 😀 Super! Dzięki 🙂

  • Jeden z lepszych letnich deserów, zdecydownie

    • Szczególnie właśnie latem 😉

  • Szczęściara jeszcze dorwałaś morele? 😛 Nie zawsze trzeba robić wymyślne wypieki czy dania czasem prostota smakuje najlepiej i Ty to świetnie udowadniasz 😀

    • <3 Dorwałam, ale dosłownie raz miałam z nimi szczęście 😀

  • Fabryka Pomysłów

    morele pod kruszonką to moja słabość! 🙂