Muffinki Moringa

Pyszne babeczki z dodatkiem sproszkowanych liści drzewa moringa są miękkie, puszyste i pełne zdrowych składników! Można je podać z dodatkiem naturalnego jogurtu roślinnego. W muffinkach nie znajdziecie żadnego dodatkowego cukru, a i tak smakują jak deser. Są szybkie i łatwe do zrobienia, a także uzupełniają organizm o dodatkowe składniki odżywcze!😃
Idealne na deser, śniadanie, przekąskę do pracy czy do szkoły! Liście moringa to świetny dodatek nie tylko do koktajli, ale również wypieków👍

Muffinki Moringa

1 porcja (5 babeczek, ok. 510 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+18 minut pieczenia)

koszt: ok. 2.30 zł

Składniki:

85 g mąki pszennej
75 ml mleka roślinnego
30 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu (lub cukru)
10 g oleju 
10 g nasion chia
1 łyżeczka proszku z liści moringa
opcjonalnie parę kropel aromatu waniliowego 
szczypt soli
do podania 40 g jogurtu roślinnego

Wykonanie:

Mleko mieszamy z jogurtem, olejem i nasionami chia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.

Po tym czasie wykładamy do foremki na muffinki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku (180 stopni) ok. 15-18 minut (do suchego patyczka).

Podajemy z jogurtem.

Moringa muffins

1 serving (5 muffins, approx. 510 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+18 minutes of baking)

Ingredients: 

85 g wheat flour 
75 ml plantbased milk
30 g plantbased yogurt
10 g erythritol (or sugar) 
10 g oil
10 g chia seeds
1 teaspoon moringa leaf powder
few drops of vanilla aroma (optional)
salt
for serving:
40 g of  plantbased yogurt

Instructions: 

Mix milk with yogurt, oil and chia seeds. Then add the remaining ingredients and set aside the dough for about 10 minutes.

After this time, put into muffin molds. Bake in a preheated oven (180 Celsius degrees) for about 15-18 minutes.

Serve with yogurt.