Muffinki z słodkich ziemniaczków

Ktoś reflektuje babeczki z batatów? Idealne z dodatkiem chrupiących orzechów włoskich 🍠 To zdrowy i wegański deser na każdą porę roku. Dodatkowo świetny sposób na przemycenie porcji warzyw ✨

Muffinki z słodkich ziemniaczków

Muffinki z słodkich ziemniaczków

1 porcja (6 muffinek, 1 ma ok. 410 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut pieczenia)

koszt: ok. 1.80 zł

Składniki:

80 g ugotowanego, zgrillowanego lub mrożonego batata
60 g mąki pszennej
40 ml wody
15 g orzechów włoskich
10 g daktyli
10 g cukru lub erytrytolu
sok z 1/4 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki garam masala

Wykonanie:

Blendujemy batata z wodą daktylami i sokiem z cytryny. Następnie mieszamy z mąką, cukrem, proszkiem, sodą i przyprawami.

Wykładamy masę do formy na muffinki, na wierzch wykładamy orzechy włoskie pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Sweet potato muffins

1 serving (6 muffins, 1 has 410 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

80 g cooked, grilled or frozen sweet potato
60 g wheat flour
40 ml water
15 g walnuts
10 g dates
10 g sugar or erythritol
1/4 lemon juice
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon cinnamon
1/3 teaspoon garam masala

Instructions:

Blend the sweet potato with dates and water with lemon juice. Then mix with flour, sugar, powder, soda and spices.

Put the mass into the form for muffins, put walnuts on top and bake for about 15 minutes at 180 Celsius degrees.