Najlepsza pomidorowa zupa z bazylią

Najlepsza bazyliowa zupa pomidorowa podawana z grzankami jaką kiedykolwiek jadłam. Do tego przygotowanie jej nie zajmuje dłużej niż 30 minut!

najlepsza pomidorowa

Nie będę tego przeciągać, bo tej zupy po prostu trzeba spróbować!

NAJLEPSZA POMIDOROWA ZUPA Z BAZYLIĄ

ilość: 2 porcje

Składniki:

masło 15g

cebula 1/2 sztuki

czosnek 3 ząbki

pieczarki 8 sztuk

przecier pomidorowy 320g

bulion lub woda 100ml

ser cheddar 30g

bazylia świeża 8 listków

bazylia suszona 1/2 łyżeczki

mleko zagęszczone 325ml

pieprz i sól do smaku

pieczywo do podania

Wykonanie:

Na maśle (w garnku) podsmażamy cebulę i czosnek. Dorzucamy do tego pieczarki i czekamy aż się zarumieni. Zalewamy wszystko przecierem i bulionem lub wodą, dodajemy pokrojony w kostkę ser.

Dodajemy bazylię i gotujemy 15 minut (zupa ma przez cały czas bulgotać, mieszamy od czasu do czasu). Po tym czasie blendujemy zupę i dolewamy mleka zagęszczonego oraz doprawiamy do smaku.

Podajemy posypane startym serem cheddar, świeżo mielonym pieprzem i z pieczywem.