Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym

Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym to piękne śniadanie, które jest o wiele prostsze w przygotowaniu niż może się wydawać. Wspaniale nadaje się do wykorzystania zamrożonych letnich owoców.

Naleśniki najlepiej chyba zawsze smakowały mi z twarogiem i dżemem. Dzisiaj właśnie takie! Ale owocowy sosik oczywiście domowej roboty. Moja Mama i Babcia zawsze próbują mi wcisnąć domowe dżemy, ale ja bronię się przed nimi rękami i nogami. Pełno w nich cukru i dodatków zagęszczających, że nie mam na nie ochoty. O tych sklepowych nie wspomnę. Nie kupuję nigdy. Wolę poświęcić chwilkę i zrobić sos owocowy na bieżąco. To bardzo proste. W czasie kiedy przygotowujecie ciasto na naleśniki i je smażycie, owoce po prostu gotują się w rondelku z niewielką ilością masełka i ksylitolu (lub cukru).

Słodkie, owocowe sosy doskonale komponują się z… cytryną! Dlatego dodanie soku i skórki z cytryny do nadzienia to idealne połączenia. No i nie ma to jak poczuć w zimowy poranek smak letnich truskawek 😀

nalesniki-z-cytrynowym-twarozkiem

U mnie niedzielne śniadania zawsze na słodko! W ciągu tygodnia zajadam się wytrawnymi, sycącymi śniadaniami, które dodają dużo energii. W niedzielę stawiam na leniwe naleśniki lub placuszki.

Nadzienie zrobiłam na bazie twarogu aby było pożywnie i zdrowo. Do tego odrobina ksylitolu i cytryny do smaku. Możecie do niego dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało.

Zamiast domowego sosu możecie wykorzystać gotowy dżem, ale pomimo wszystko namawiam Was do zrobienia go własnoręcznie. Smak jest nie do opisania 🙂

Kto jeszcze robi naleśniki na weekendowe śniadania? Dla mnie to już pewnego rodzaju rytuał, który uwielbiam. Jest w końcu tyle możliwości! Z podanego przepisu możecie zrobić 4 duże, pożywne naleśniki. Doskonałe na śniadanie dla dwojga 😉

nalesniki-z-cytrynowym-twarozkiem

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik!

Naleśniki z Cytrynowym Twarożkiem i Sosem Truskawkowym

2 porcje (4 naleśniki, 1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

sos:

truskawki mrożone 170g

masło 1 łyżeczka

ksylitol lub cukier 1 łyżka

naleśniki:

jajka 1 sztuka

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

sól 1 szczypta

mąka 85g

mleko 180ml

olej do smażenia

nadzienie:

twaróg ok. 100g

sok i skórka z 1/4 cytryny

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

jogurt naturalny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Składniki na sos wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Trzepaczką mieszamy składniki na naleśniki.

Smażymy je po 1-2 minuty z obu stron na odrobinie oleju. Nadzienie również przygotowujemy przez zmieszanie wszystkich składników (najlepiej widelcem, aby zagnieść twaróg).

Do nadzienia możemy dodać jogurt naturalny, jeżeli chcecie aby było kremowe i lepiej się rozsmarowywało. Naleśniki podajemy z nadzieniem i sosem.

 

 

 

Zapisz



  • Robiłam wczoraj na śniadanie dla Adaśka:) ja po naleśnikach z pszennej mąki czuję się bardzo ciężko a ze nie chciało mi się robić 2 wersji ciasta to patrzyłam tylko jak Luby się zajada:) u nas niestety z kupnym ale za to na prawdę pysznym norweskim dżemem:)

  • Super pomysł na naleśniki. Ja akurat lubię do nich zarówno sosu, jak i domowe dżemy.

  • Fabryka Pomysłów

    super śniadanie 🙂 dla mnie to połączenie smaków to bajka 🙂 domowe dżemy bardzo lubię, ale robię je sama, nie mają prawie cukru albo śladowe ilości (w zależności, jakie owoce), ewentualnie ksylitol. Takie wiem, że mogę skosztować bez wyrzutów sumienia 🙂 Świeże sosy owocowe też zdarza mi się robić z moich mrożonek 🙂

    • Domowe najlepsze <3 Również lubię wiedzieć co jem 😉

  • Czytanie takich wpisów w niedzielę o 21.31 to zamach na moją dietę…

  • To danie to jak powrót do lata w szary i zimny grudniowy dzień 🙂