Naleśniki ze Słodkim Nadzieniem Dyniowym i Karmelizowanym Kaki

Nie ma to jak osłodzić sobie śniadanie i zrobić Naleśniki ze Słodkim Nadzieniem z Dyni, jogurtu i miodu, podanymi z Karmelizowanymi owocami Kami i dodatkową porcją Jogurtu.

nalesniki-ze-slodkim-nadzieniem

Słodkie śniadania nieodłącznie kojarzą mi się z naleśnikami! Robienie naleśników rano towarzyszy mi zawsze w niedzielę i zawsze się cieszę na właśnie taki błogi początek dnia. Najbardziej lubię w nich to, że można je przygotować praktycznie w nieograniczonej ilości kombinacji. Zarówno jeśli chodzi o ciasto, jak i nadzienie oraz dodatki.

Dzisiaj byłam w wyjątkowym nastroju na słodkie, więc nie obyło się bez wspaniałego nadzienia z dyni oraz porządnej porcji karmelizowanych owoców kaki.

nalesniki-ze-slodkim-nadzieniem

Wiem, że przepis może wydawać się skomplikowany ze względu na ilość składników, ale uwierzcie mi, że przygotowuje się go na prawdę szybko 😉

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na naleśniki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Naleśniki ze Słodkim Nadzieniem Dyniowym i Karmelizowanym Kaki

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

owoc kaki 1 sztuka

masło 10g

ksylitol lub cukier 1 łyżeczka

woda 25ml

ciasto na naleśniki:

mąka pszenna 60g

jajko 1 sztuka

mleko 60ml

woda 60ml

masło do smażenia

nadzienie:

pure z dyni 100g

jogurt naturalny 95g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

miód 1 łyżeczka

cynamon 1/2 łyżeczki

gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

imbir 1/3 łyżeczki

papryka słodka 1/3 łyżeczki

jogurt naturalny do podania ok. 80g

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania karmelizowanego kaki. Obieramy owoc, kroimy w kostkę i gotujemy w rondelku z pozostałymi składnikami przez ok. 10 minut.

Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe trzepaczką i na odrobinie masła podsmażamy 2 duże naleśniki (po 2-3 minuty z obu stron). Składnik na nadzienie dokładnie łączymy.

Na naleśniki nakładamy farsz. Składamy go i serwujemy z owocami kaki i jogurtem naturalnym.

Zapisz



  • Magda

    Świetne naleśniki z niebanalnym nadzieniem, bardzo podoba mi się to danie 🙂

    • Cieszę się i polecam bardzo mocno 🙂

  • Super naleśniki! 🙂

  • kaki to jeden z owoców, które odkryłam dopiero w tym roku i totalnie się zakochałam- karmelizowanych nie próbowałam ale już sobie wyobrażam, że muszą być pyszne! u mnie naleśniki od święta, ostatnio smażyłam ale na krokiety.
    Za to do dyni bardzo się zraziłam. w tym sezonie trafiłam tylko na jedną smaczną, została mi ostatnia, tym razem makaronowa i jeśli ona będzie mdła to już chyba całkiem zrezygnuję z dyni…

    • Oj to bardzo przykro z tą dynią 🙁

      Kaki bardzo polecam i tak na prawdę można też je dodać do nadzienia zamiast dyni 😉

      Naleśniki u mnie prawie co tydzień w niedzielne śniadania (na przemian z placuszkami). A po świętach mam nadzieję, że również na przemian z goframi, bo planujemy sobie kupić na prezent dobrą gofrownicę 🙂

  • z chęcią zjadłabym takie naleśniczki 😀

  • Takiemu śniadaniu mówię zdecydowane TAK! Oj zjadłabym takie pyszności, gdyby tylko ktoś mi takie śniadanie do łóżka zaserwował 🙂

    • Nie ma tak dobrze 😀 Ja już nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam śniadanie w łóżku, ale chyba jakoś na początku wakacji mi się udało 😀

  • Bardzo mnie intryguje to karmelizowane kaki 🙂

  • Takie pyszności na niedzielny poranek, kiedy wszystko odbywa się bardziej leniwie jak najbardziej tak! 😀

  • Ostatnio mamy fioła na punkcie kremu z tofu i kaki <3 ale jeszcze nigdy kaki nie karmelizowałyśmy 😛

    • Ten krem brzmi bardzo intrygująco 🙂

  • Oj, zgłodniałam bardzo… :). Wyglądają super smacznie!