Nerkowcowe ciasteczka

Domowe słodycze to coś za czym absolutnie przepadam! Szczególnie sprawdzają się jako przekąska do pracy. Myślę, że udaje mi się na prawdę fajnie tworzenie „zdrowszych” niż te sklepowe wersji słodyczy. Jednocześni nadal są one pyszne, proste i łatwe do zapakowania w podróż. Te nerkowcowe ciasteczka to mój przykład na właśnie taką przekąską.

Ciasteczka są nie tylko bardzo proste w przygotowaniu, ale również zdrowsze niż tradycyjne słodycze. Na pewno są niesamowitym zastrzykiem energii. Oczywiście są wegańskie i można je łatwo przygotować bez glutenu (wystarczy mąkę pszenną zastąpić kokosową).

Nerkowcowe ciasteczka

Orzechy jem prawie codziennie i nie mogę bez nich żyć. Moim zdaniem to świetne źródło białka, tłuszczy, witamin i minerałów. Nie chcę aby moje domowe słodycze były pustymi kaloriami, więc często w ich skład wchodzą właśnie orzechy.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się przepis na nerkowcowe ciasteczka. Są super proste, smaczne, zdrowe i znakomite do zapakowania na wynos! Smacznego!

Nerkowcowe ciasteczka

7 ciasteczek (1 ciasteczko ma ok. 260 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,20 zł za 1 ciasteczko (czyli mniej niż za batonika)

Składniki:

daktyle 90 g

nerkowce ok. 90 g

mąka ziemniaczana 15 g

mąka pszenna 15 g

woda 20 ml

ekstrakt waniliowy parę kropel (opcjonalnie)

czekolada gorzka 155 g

Wykonanie:

Nerkowce pieczemy w 180 stopniach przez ok. 10 minut. Rozdrabniamy je i ok. 20 g zabieramy na posypkę. Resztę miksujemy z daktylami, mąką, wodą i ekstraktem.

Z masy formujemy ciasteczka i wykładamy na papier do pieczenia. Na każde ciasto wykładamy 2 kostki czekolady i posypujemy kawałkami orzechów.

Pieczemy w 180 stopniach 15 minut. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.

Cashew cookies

Homemade sweets are something I absolutely adore! Especially as a snack for work. I think I find it really cool to create „healthier” versions of sweets. At the same time, they are still delicious, simple and easy to pack for the journey. These cashew biscuits are my example of healthy, delicious snacks.

7 cookies (1 cookie – 260 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

dates 90 g

cashews 90 g

starch potato 15 g

white flour 15 g

water 20 ml

optional vanilla extract

dark chocolate 155 g

Instructions:

Bake the cashews in 180 Celsius degrees for 10 minutes. Mix them well in the food processor and take 20 g for the crumble.

To remaining cashews add dates, flour, starch, water, extract and mix. Form cookies on the baking paper. On every cookie place 2 chocolate squares and sprinkle with cashew crumble.

Bake 15 minutes in 180 Celsius degrees. Then put in the fridge for at least 1 hour before serving.