Nocna owsianka czekoladowa z dżemem chia

Rok 2016 był dla mnie okresem wielu kulinarnych odkryć. Przekonałam się do tego, że nocna owsianka to najlepsze śniadanie, a nasiona chia warto mieć zawsze pod ręką. Przykład? Można z nich zrobić poranny deser taki jak ten.

Przygotowanie nocnej owsianki opiera się na znalezieniu w sobie odrobiny chęci wieczorem. Wystarczy tylko zmieszać składniki i włożyć je do lodówki. Nie wierzę, że nie da się znaleźć 5 minut przed snem na taki zabieg 😀

nocna-owsianka

Czekoladowa owsianka jest znakomita, zwłaszcza w połączeniu z mocno owocowym dżemem. Ostatnio mam małą owsiankową obsesję jak możecie zauważyć.

Więc jeśli tylko macie ochotę na smaczne śniadanie to proszę bardzo, częstujcie się przepisem!

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na owsiankę to kliknijcie tutaj -> klik!

Nocna owsianka czekoladowa z dżemem chia

1 porcja (ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 10 minut (+ noc w lodówce lub gotowanie ok. 10 minut)

koszt to ok. 6 zł

Składniki:

owsianka:

mleko zwykłe lub roślinne 230 ml

płatki owsiane 75 g

nasiona chia 20 g

kakao 20 g

cynamon 1/2 łyżeczki

szczypta soli

miód 1 łyżka

dżem:

owoce mrożone 125 g

woda 65 ml

miód 1 łyżka

nasiona chia 20g

orzechy włoskie do podania 1 łyżka

Wykonanie:

Składniki na owsiankę mieszamy i wkładamy do miseczki (lub słoiczka). To samo robimy ze składnikami na dżem (owoce miksujemy w blenderze).

Tak przygotowane miseczki wkładamy na noc do lodówki. Rano podajemy owsiankę z dżemem i orzechami. Jeżeli lubimy owsiankę na ciepło możemy przygotować ją tak samo, ale zamiast wkładać ją do lodówki gotujemy w rondelku (podobnie z dżemem).

Zapisz

Zapisz