Obiad w 30 minut, czyli pieczarki z jajecznicą

Obiad w 30 minut, czyli pieczarki z jajecznicą, czosnkiem, tymiankiem i pomidorkami. Tym razem paleo!

To idealne danie nie tylko na obiad, ale również białkowo-tłuszczowe śniadanie. Jak tylko zobaczyłam w internecie zdjęcie z podobnym przepisem wiedziałam co będę miała na obiad. Już dawno nie miałam takiego dania, które byłoby niskowęglowodanowe, więc skusiłam się. A co tam! Od czasu do czasu można 😉

obiad

Parę pomidorków dodaje świeżości i orzeźwienia całemu daniu. Jeżeli jeszcze zmieścicie (bo dla mnie to był już max możliwości) możecie dodać do posiłku swoje ulubione warzywa lub sałatkę.

Obiad w 30 minut, czyli pieczarki z jajecznicą

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut

kosz to ok. 3.70 zł za porcję

Składniki:

pieczarki 500 g

pomidorki koktajlowe ok. 10 sztuk

jajka 8 sztuk

czosnek 3 ząbki

tymianek, sól, pieprz do smaku

oliwa do smażenia

Wykonanie:

Z pieczarek odrywamy ogonki, myjemy dokładnie i podsmażamy na oliwie z obu stron (po mniej więcej 5 minut na każdą stronę. Zdejmujemy je z patelni.

Następnie podsmażamy chwilę pomidorki koktajlowe przekrojone na pół (ok. 2 minut). Zdejmujemy z patelni i na odrobinie oliwy podsmażamy posiekany czosnek.

Posypujemy czosnkiem pomidorki, a na patelnię wbijamy jajka. Podsmażamy je, cały czas mieszając. Jajecznicę wykładamy na pieczarki lub obok (jak kto woli).

Całość przyprawiamy i podajemy.