Odchudzone muffinki truskawkowe

Bardzo prosty przepis na muffinki pełne soczystych truskawek. Są nadal pyszne i słodkie, ale pomimo wszystko odchudzone. To chyba idealne połączenie 🙂

Bardzo zwracam uwagę na to co jem, tak aby było po prostu zdrowe. Nie mam zamiaru rezygnować z muffinek truskawkowych, ale uważam, że dobrze przygotowane mogą nie stanowić deseru, a zdrowy dodatek do śniadania czy do wzięcia na wynos do pracy. Te są delikatne, wypełnione po brzegi truskawkami i wolne od wyrzutów sumienia, bo pozbawione duże ilości „zapychaczy”. Mniam!

odchudzone muffinki

W większości przepisów na muffinki używana jest duża ilość oleju lub masła. Ja użyłam jedynie 1 łyżki masła. Robi różnicę prawda? Da się więc wprowadzić modyfikacje, które doprowadzą nas do otrzymania odchudzonych muffinek. Robię to zresztą często, co pewnie możecie zauważyć na moim blogu.

odchudzone muffinki

Jogurt grecki! To on pełni rolę oleju lub masła nadając muffinkom odpowiednią wilgotność, a przy tym ograniczając ilość kalorii. Zazwyczaj u mnie w lodówce jest zapas jogurtu greckiego i to w tych dużych opakowaniach (małe zajmowały już za dużo miejsca i nie były ekonomiczne :D). Dodatkowo jogurt jest źródłem białka. W jogurcie greckim na pewno znajdziecie więcej białka niż w normalnym jogurcie (nawet dwukrotnie więcej!). Do posłodzenia muffinek użyłam ksylitolu, jak w praktycznie każdym moim przepisie. Wiele osób pyta mnie gdzie zaopatruje się w ksylitol. Robię takie zakupy na allegro. Szukam firm które oferują ksylitol w przystępnej cenie i dużych opakowaniach (1-2kg) i gdzie mogę dodatkowo obkupić się w zdrowe składniki, jak nasiona chia, żurawina suszona czy komosa ryżowa. Nie zawsze robię zakupy u jednego sprzedawcy, co pozwala mi na szerszy wybór produktów.

Ksylitol jest związkiem z grupy alkoholi. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny od cukru białego i jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Pomimo tego jest tak samo słodki jak cukier, dlatego idealnie nadaje się aby stosować go jako zamiennik. Niektórzy twierdzą, że ma lekko ostry smak, więc jeżeli również tak uważacie wystarczy dodać jeszcze łyżkę miodu, aby ten smak zatuszować.

odchudzone muffinki

I najważniejsze i najlepsze… Truskawki! Najlepiej użyć świeżych truskawek. Jeżeli użyjecie mrożonych, prawdopodobnie całość zmieni kolor, co można zminimalizować przez obtoczeniem ich w mące przed dodaniem. Moim zdaniem smak truskawek jest genialny, lekko słodki i soczysty.

A co Wy dzisiaj macie na śniadanie? 🙂

ODCHUDZONE MUFFINKI TRUSKAWKOWE

ilość: 3 porcje (6 muffinek)

Składniki:

mąka pszenna 120g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masło stopione 1 łyżka

białko jajka 1 sztuka

jogurt grecki 60g

ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

mleko 90ml

świeże truskawki 90g

Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 175 stopni i przygotowujemy 6 foremek na muffinki. W jednej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. W drugiej łączymy masło z białkiem jaja, jogurtem, ektstraktem i mlekiem.

Mieszamy intensywnie mokre składniki i dodajemy mąkę. Następnie wsypujemy pokrojone truskawki i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 25 minut.

 

 



5 thoughts on “Odchudzone muffinki truskawkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*