Ogórkowa Pieczeń

Ogórkowa Pieczeń, która zaskoczy Was smakiem i aromatem! Idealna do świeżego pieczywa na ciepło i na zimno.

Bardzo lubię smak pieczonych warzyw, a najlepiej w formie kotlecików i placuszków. Ostatnio postawiłam jednak na coś zupełnie innego, a mianowicie pieczeń! Kiedy nie ma czasu na rzeźbienie placków wystarczy wszystko włożyć do formy i zapiec.

Ogórkowa Pieczeń

Takie smaki odpowiadają mi o każdej porze roku i nawet w upał wiem, że warto odpalić piekarnik właśnie dla takich obiadów.

Do przygotowania pieczeni wiele nie potrzeba, a wręcz powiedziałabym, że robi się sama. Jest orzeźwiająca, wilgotna i niesamowicie aromatyczna, dzięki dodatkom ziół i azjatyckich przypraw!

Ogórkowa Pieczeń

2 porcje (1 ma ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+1h pieczenia)

koszt: ok. 3,30 zł

Składniki:

1 duży ogórek

1 marchew

1 cebula

1 pęczek natki pietruszki

1 pęczek koperku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka chia

50g ubitej aquafaby

50g oleju rzepakowego

85g kaszy mannej

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

sól i pieprz do smaku

pieczywo do podania

Wykonanie:

Ogórek, marchew i cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy posiekaną natkę, koperek i czosnek oraz pozostałe składniki. Masę wykładamy do foremki wyłożonej papierem pergaminowym.

Pieczemy w 220 stopniach ok. 1 godzinę. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Cucumber Roast

Cucumber Roast that will surprise you with its taste and aroma! Perfect with fresh bread!

2 servings (1 has 400 kcal)

time of preparation: 10 minutes (+1h of baking)

Ingredients:

1 large cucumber

1 carrot

1 onion

1 bunch of parsley

1 bunch of dill

2 cloves of garlic

1 teaspoon of chia

50g whipped aquafaba

50g of rapeseed oil

85g of semolina

1 teaspoon of curry

1/2 teaspoon of turmeric

salt and pepper for tasting

bread for serving

Instructions:

Grate the cucumber, carrot and onion. Add chopped parsley, dill and garlic and other ingredients. Put the mass into a mold lined with parchment paper.

Bake at 220 Celsius degrees for about 1 hour. Serve with fresh bread.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*