Ogórkowe kotleciki

Kotleciki ogórkowe, które można upiec lub usmażyć. Są pyszne w połączeniu z noodlami lub ryżem i kiszoną kapustą. A może by tak podać je jeszcze z sosem chili? O tak to dobra myśl!

Ogórkowe kotleciki

Ogórkowe kotleciki

2 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+ pieczenie/smażenie)

koszt: 4,70 zł za porcję

Składniki:

100 g świeżego ogórka (wyjąć środek)
245 g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
1/2 łyżeczki trawy cytrynowej (opcjonalnie)
1 ząbek czosnku
szczypta chili
szczypiorek
natka pietruszki
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
sól i pieprz do smaku
40 g mąki pszennej
noodle (ja użyłam dwóch opakować zupek chińskich)
200 g kiszonek kapusty (lub inna surówka)

Wykonanie:

Ogórka blendujemy z ciecierzycą, czosnkiem i pietruszką. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.

Jeśli masa będzie za rzadka dodajemy więcej mąki. Masę (ok. 6 kotlecików) wykładamy na patelnię (smażymy 3-4 minuty z obu stron) lub papier do pieczenia (pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach).

Podajemy z makaronem i kapustą.

Cucumber cutlets

Cucumber cutlets that you can bake or fry.

2 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 15 minuts (+ baking/frying)

Ingredients:

100 g of fresh cucumber (take out middle part)
245 g of chickpeas (from can or cooked)
1/2 teaspoon of lemongrass (optional)
1 clove of garlic
a pinch of chili
chives
parsley
1 tablespoon of oil
1/2 teaspoon of lemon peel
salt and pepper to taste
40 g of wheat flour
noodles
200 g of sauerkraut (or other salad)

Instructions:

Blend cucumber with chickpeas, garlic and parsley. Then add the remaining ingredients and mix thoroughly. If the mass is too moisty, add more flour.

Put the mass (about 6 chops) in a frying pan (fry 3-4 minutes on both sides) or baking paper (bake for about 20 minutes at 180 Celsius degrees).

Serve with noodles and sauerkraut.