Nie oprzesz się! – Czekoladowy krem z owocami

Kiedy mam ochotę na coś słodkiego, pierwsze o czym myślę to czekolada! To dla mnie kwintesencja prawdziwego, dobrego deseru. Czekoladowy krem z owocami to mój sposób na szybką przekąskę pełną czekolady.

Czekoladowy krem z owocami

Czekoladowy krem z owocami

6 porcji (1 porcja to ok. 300 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 2,50 zł za 1 porcję

Składniki:

czekolada gorzka 140g

mleczko kokosowe z puszki 275g

gruszka 2 sztuki

pomarańcz 1 sztuka

banan 2 sztuki

jabłka 3 sztuki

opcjonalnie orzechy i suszone owoce do podania

Wykonanie:

Owoce kroimy w dużą kostkę. Czekoladę roztapiamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Mleczko kokosowe delikatnie podgrzewamy i następnie stopniowo mieszamy z czekoladą.

Owoce polewamy czekoladą i podajemy. Możemy też maczać owoce w czekoladzie.

Chocolate cream with fruits

6 servings (1 serving – 300 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

dark chocolate 140g

canned coconut milk 275g

2 pears

1 orange

2 bananas

3 apples

optional: nuts and dried fruit for serving

Instructions:

Cut the fruits into large cubes. Melt the chocolate in a microwave or in a water bath. Heat the coconut milk and then mix with chocolate.

Pour the chocolate cream on the fruits and serve. Can also dip the fruits in the chocolate cream.