Orzechowe Ciasteczka

Orzechowe Ciasteczka z orzechów pecan są bardzo proste w przygotowaniu. Ciężko poprzestać na zjedzeniu jednego. Idealne na zimowy wieczór z kawą.

Lubicie orzechowe ciastka? Jak dla mnie są idealne, bo nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo pożywne.

orzechowe-ciasteczka

Pamiętam, że kiedy jeszcze jadłam kupne słodycze to właśnie po orzechowe, chrupiące ciastka sięgałam najczęściej. Teraz lubię przyrządzać od czasu do czasu ich domową, zdrowszą wersję.

Wyszły przepyszne i ciężko się pohamować aby nie zjeść następnego i następnego… Gwarantuję, że zaskoczą Was wspaniałym, głębokim, orzechowym smakiem.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wykorzystanie orzechów to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Orzechowe Ciasteczka

4 porcje (4 duże ciasteczka, 1 porcja to ok. 200 kcal)

czas przygotowania to ok. 30 minut (w tym 20 minut pieczenia)

koszt to ok. 4 zł 85 gr

Składniki:

pecan 50g

masło roztopione 35g

ksylitol lub cukier 35g

miód 15g

mąka pszenna 35g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 175 stopni. Orzechy pecan miksujemy w rozdrabniaczu. Mieszamy następnie z pozostałymi składnikami i wykładamy na papier do pieczenia.

Najlepiej użyć dwóch łyżeczek do wyłożenia, bo ciasto jest dosyć klejące. Pieczemy ciasteczka ok. 20 minut.

Zapisz

Zapisz



  • Pyszna do pochrupania przy herbacie <3

  • Fabryka Pomysłów

    idealne do herbaty lub kawy na zimowe wieczory 🙂