Orzechowo-czekoladowe bułeczki

Zbliża się okres, kiedy większość z nas będzie spędzać nadprogramowe godziny w kuchni 😀 Nie będę ukrywać, że ok. 90% sprzętu w mojej kuchni pochodzi z Ikea! Już za pół roku odbieram klucze do nowego mieszkania i pewnie również czeka mnie długa wiele wieczorów w tym sklepie w poszukiwaniu idealnych mebli i sprzętu, tym bardziej że planuję zrobić kuchnię właśnie z Ikea 😉

W IKEA Gdańsk: -15% dla klubowiczów IKEA FAMILY na wszystkie akcesoria do gotowania i jedzenia! Produkty z Ikea będą niezawodne podczas świątecznych przygotowań, ale są również doskonałym i praktycznym pomysłem na prezent, dla wszystkich, którzy cenią funkcjonalność i dobry design! Szczególnie polecam Wam niezawodne i pasujące do wszystkiego zastawy stołowe oraz niedawno odkryty przeze mnie młynek do kawy, którego używam… do mielenia pieprzu i sprawdza się w tym celu idealnie 🙂

A poniżej mam dla Was przepis na orzechowo-czekoladowe bułeczki idealne do porannej kawy!

Orzechowo-czekoladowe bułeczki

Orzechowo-czekoladowe bułeczki

1 porcja (6 bułeczek, ok. 470 kcal)

czas przygotowania: ok. 20 minut (+15 minut pieczenia)
koszt: ok. 1.70 zł

Składniki:

45 g mleka roślinnego
10 g jogurtu roślinnego
10 g erytrytolu lub cukru
75 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
15 g orzechów włoskich
1 łyżka jogurtu roślinnego
2 kostki gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Mleko miksujemy z jogurtem i słodzikiem. Następnie dodajemy mąkę, proszek i sodę. Zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy więcej mąki, a jeśli zbyt suche dodajemy wodę.
Następnie rozwałkowujemy i smarujemy jogurtem, posypujemy pokrojoną czekoladą i pokruszonymi orzechami włoskimi. Zawijamy, kroimy w plastry, a następnie zwijamy na kształt precli.
Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Chocolate-walnut buns

1 serving (6 buns, 470 kcal)

time of preparation: 20 minutes (+15 minutes of baking)

Ingredients:

45 g of plantbased milk
10 g plantbased yogurt
10 g erythritol or sugar
75 g wheat flour
1/2 teaspoon baking powder
1/3 teaspoon baking soda
15 g walnuts
1 tablespoon of plantbased yogurt
2 cubes of dark chocolate

Instructions:

Mix milk with yogurt and sweetener. Then add flour, powder and soda. Knead the dough. If it is too sticky, add more flour, and if it is too dry, add water.
Then roll out and grease with yogurt, sprinkle with chopped chocolate and crushed walnuts. Wrap, cut into slices, and then roll into the shape of pretzels.
Bake at 180 Celsius degrees for about 15 minutes.