Orzechowo-sojowe spaghetti

Makaronowe szaleństwo ostatnio u mnie🍝! Uwielbiam spaghetti pod każdą postacią, a te połączenie bardzo mi przypadło do gustu!😁👌

Orzechowo-sojowe spaghetti

Orzechowo-sojowe spaghetti

3 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 5 minut (+10 minut gotowania)

koszt: ok. 3.50 zł za porcję

Składniki:

300 g makaronu spaghetti
250 g tofu lub tempehu
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody
60 g sosu sojowego
25 g cukru
20 g masła orzechowego
3 starte ząbki czosnku
3 starte grube plastry imbiru
3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
natka pietruszki
sos chili wg uznania
sok z 1/4 limonki
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Składniki na sos wrzucamy do rondelka i gotujemy ok. 10 minut. Makaron podajemy z sosem i tofu.

Nut and Soy spaghetti

3 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 5 minutes (+10 minutes of cooking)

Ingredients:

300 g spaghetti pasta
250 g tofu or tempehu
1/2 cup plantbased broth or water
60 g soy sauce
25 g sugar
20 g peanut butter
3 grated garlic cloves
3 grated thick ginger slices
3 tablespoons of yeast flakes (optional)
parsley
chili sauce as desired
1/4 lime juice
1 teaspoon thyme
salt and pepper to taste

Instructions:

Cook the pasta according to the directions on the packaging. Put the ingredients for the sauce in a saucepan and cook for about 10 minutes. Serve the pasta with sauce and tofu.