Orzechowo-żurawinowe scones

Czy kiedykolwiek robiliście bułeczki scones? Myślę, że jesień 🍁 to idealny sezon na ciepłe, domowe bułeczki na śniadanie, prawda? Nie jesteście jeszcze przekonani 🤔? Może te wegańskie scones z karmelizowanymi orzechami laskowymi i suszoną żurawiną zmienią  Wasze zdanie. Przepis znajdziecie poniżej💚!

Orzechowo-żurawinowe scones

Orzechowo-żurawinowe scones

1 porcja (ok. 520 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut + 20 minut pieczenia

koszt: ok. 1.90 zł

Składniki:

100 g mąki pszennej
30 g jogurtu roślinnego
15 g orzechów laskowych (podprażonych na patelni)
10 g żurawiny suszonej
50 ml ciepłej wody
łyżka soku pomarańczowego
łyżka erytrytolu lub cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy (ciasto nie może być ani zbyt suche ani zbyt lepiące się do dłoni).

Formujemy placek, który kroimy jak pizzę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20 minut.

Podajemy z ulubionym sosem, syropem klonowym lub dżemem.

Nut and cranberry scones

1 serving (approx. 520 kcal)

time of preparation: 10 minutes + 20 minutes of baking

Ingredients:

100 g wheat flour
30 g plantbased yogurt
15 g hazelnuts
10 g dried cranberries
50 ml warm water
spoon of orange juice
spoon of erythritol or sugar
1 teaspoon of baking powder
1/2 teaspoon of cinnamon
pinch of salt

Insructions:

Mix the flour with the remaining ingredients and knead (the dough must not be too dry or too sticky to your hands).

Form a cake, cut it like a pizza and bake it at 180 degrees Celsius for about 20 minutes.

Serve with your favorite sauce, maple syrup or jam.