Orzechowy Gulasz z Dynią i Fasolką

Orzechowy Gulasz z Dynią i Fasolką doskonale przyda się na rozgrzewkę, szczególnie zimą. Masło orzechowe nadaje mu znakomitego aromatu, któremu ciężko się oprzeć.

orzechowy-gulasz

Jakby nie patrzeć dni mijają jak szalone i zanim się obejrzymy będą już święta! Nie żebym jakoś bardzo chciała przyspieszyć ten czas, ale nie da się nic poradzić na to, że właśnie tak się zaraz stanie 😀

A czy Wy już wyczekujecie na święta?

orzechowy-gulasz

Dla mnie nie są one tak ważnym wydarzeniem i nie przeżywam ich jakoś spektakularnie, ale lubię ten klimat i okres, kiedy wszystko zwalnia i można spotkać się z bliskimi.

orzechowy-gulasz

Ale zajmijmy się Gulaszem. Po pierwsze, wspaniały orzechowy sos! Uwielbiam ten smak. Całość jest kremowa i bardzo aromatyczna. Poza tym jest bardzo zdrowy i wegański. Można go podać z pieczywem lub innymi dodatkami. Doskonały na zimowe wieczory.

A jakimi potrawami Wy się rozgrzewacie? Jak dla mnie rządzą właśnie takie gulasze oraz ciepłe, sycące zupy.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na orzechy to kliknijcie tutaj -> klik!

Orzechowy Gulasz z Dynią i Fasolką

2 porcje (1 porcja to ok. 400kcal)

Składniki:

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

papryka czerwona 1/4 sztuki

dynia 200g

szpinak 125g

papryka 1 łyżeczka

kminek mielony 1/2 łyżeczki

pomidory krojone 1 puszka

woda 250ml

kawałki dyni ok. 200g

fasolka czerwona 135g

masło orzechowe 45g

natka pietruszki, ok. 15g nerkowców i pieczywo do podania

Wykonanie:

Cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy paprykę, czosnek, dynię, szpinak i podsmażamy jeszcze 2-5 minut (do wyparowania wody ze szpinaku).

Warzywa przenosimy do garnka. Dodajemy pomidory, wodę, masło orzechowe, fasolę i gotujemy około 15 minut. Podajemy gulasz z natką pietruszki, nerkowcami i pieczywem.

Zapisz