Ostra Tortilla z Batatem i Soczewicą

Ostra tortilla z batatem, soczewicą, warzywami, kiełkami i kremowym sosem z tahini. Wegański obiad idealny. Możecie go podać z frytkami, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.

To danie podpasuje każdemu wielbicielowi różnorodnych, intensywnych smaków. Ugotowaną soczewicę zmieszałam ze szpinakiem, czosnkiem i chili. Batata upiekłam z marchewką, cebulą i indyjskimi przyprawami (curry, kurkuma, papryka, imbir). Wszystko posypałam kiełkami jarmużu i polałam kremowym dressingiem na bazie tahini i koperku.

Ostra Tortilla z Batatem i Soczewicą

Jeżeli macie jeszcze za dużo soczewicy w szafce to spróbujcie przepisu na zapiekankę bolognese z soczewicą i domowym sosem serowym, zaskoczcie bliskich wegańskimi mielonymi lub przygotujcie doskonały złoty krem soczewicowy.

Do dzieła!

Ostra Tortilla z Batatem i Soczewicą

4 porcje (4 tortille, 1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 3,20 zł za 1 porcję

Składniki:

domowe tortille (można również użyć gotowych):

260g mąki pszennej

szczypta soli

160ml ciepłej wody

2 łyżki oliwy

pieczone warzywa:

1 średni batat

1 marchew

1 cebula

2 łyżka oliwy

2 szczypty soli

1 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/3 łyżeczki imbiru

1 łyżeczka papryki

2 łyżki ketchupu lub sosu pomidorowego

soczewica:

80g soczewicy

200g świeżego szpinaku

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku granulowanego

chili wg uznania

sól i pieprz do smaku

sok z 1/4 cytryny

kremowy sos:

60g tahini

60ml wody

2 łyżki soku z cytryny

1/2 pęczka koperku

sól i pieprz do smaku

kiełki do podania

Wykonanie:

Zagniatamy ciasto ze składników na domowe tortille. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy warzywa (batat i marchew) w kostkę, a cebulę w piórka i w misce mieszamy z przyprawami.

Wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 25 minut w 205 stopniach (od czasu do czasu mieszając). Ciasto na tortilę dzielimy na 4 części.

Każdą rozwałkowujemy na duży placek i podsmażamy na suche patelnie 45 sekund z obu stron. Soczewicę opłukujemy na sitku i gotujemy ok. 10 minut.

Na łyżce oleju podsmażamy chwilę posiekane ząbki czosnku, a następnie dodajemy szpinak i smażymy do momentu wyparowania z niego wody.

Soczewicę mieszamy ze szpinakiem i dodajemy przyprawy. Składniki na dressing blendujemy na gładki krem. Na tortillę wykładamy soczewicę, warzywa, kiełki i całość polewamy dressingiem.

Zawijamy i podajemy.

Spicy tortilla with sweet potato and lentils

Spicy tortilla with sweet potato, lentils, vegetables, sprouts and creamy tahini sauce. A perfect vegan dinner. You can serve it with fries or salad.

4 servings (4 tortillas, 1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

homemade tortillas (you can also use store bought):

260g of wheat flour

pinch of salt

160ml of warm water

2 tablespoons of oil

baked vegetables:

1 medium sweet potato

1 carrot

1 onion

2 tablespoons of oil

2 pinches of salt

1 teaspoon of curry

1/2 teaspoon of turmeric

1/3 teaspoon of ginger

1 teaspoon of pepper

2 tablespoons of ketchup or tomato sauce

lentil:

80g lentil

200g of fresh spinach

2 cloves of garlic

1 teaspoon of granulated garlic

chili to taste

salt and pepper to taste

juice from 1/4 of lemon

creamy sauce:

60g tahini

60ml of water

2 tablespoons of lemon juice

1/2 bunch of dill

salt and pepper to taste

sprouts for serving

Instructions:

Knead the dough using ingredients for homemade tortillas. Wrap in a bag and leave it for 15 minutes. During this time, cut the vegetables (sweet potato, carrot, onion) into cubes, place in the bowl and mix with spices.

Transfer veggies on parchment paper and bake for about 25 minutes in 205 Celsius degrees (stirring occasionally). Divide the tortilla pie into 4 pieces.

Roll each one and fry it for 45 seconds on both sides. Wash the lentils in a sieve and cook for about 10 minutes. On a one spoon of oil, fry the chopped garlic cloves for a while, then add the spinach and fry until the water evaporates.

Mix the lentils with spinach and add the spices. Ingredients for dressing blend on a smooth cream. Put the lentils, vegetables, sprouts on tortillas and pour with dressing.

Wrap and serve.