Ostre spaghetti azjatyckie z pulpecikami tofu

Makaron spaghetti w ostrym sosie pomidorowym z pulpecikami tofu – pyszny obiad inspirowany azjatyckimi smakami.

Dawniej spaghetti z pulpetami było jednym z moich ulubionych comfort food. Oczywiście wiele się później zmieniło, a przede wszystkim to, że przeszłam na wegetarianizm. Na przestrzeni lat polubiłam również ostre smaki! Kiedy na studiach odkryłam kuchnię azjatycką bardzo szybko stała się ona jedną z moich ulubionych i od tamtego czasu w mojej domowej kuchni na zawsze zagościł sos sojowy.

ostre spaghetti

Kiedy więc natknęłam się na jakimś amerykańskim blogu na podobny przepis do tego, który dzisiaj Wam prezentuję, czyli ostre spaghetti azjatyckie z pulpecikami tofu; nie mogłam się doczekać żeby je zrobić! Do tego udało mi się je zrobić w wersji wegańskiej!

Jestem wielką fanką wege burgerów i pulpecików. Robiłam ich już wiele z najróżniejszych składników. Ziemniaki, fasola, kasza… na prawdę było tego sporo. Parę razy nawet udało mi się dostać słowa uznania, że lepsze niż mięsne 😉 Ponieważ azjatyckie smaki doskonale komponuje się z tofu, tym razem to ono zostało głównym składnikiem pulpecików. Jeżeli nie przepadacie za tofu i już kręcicie nosem to nie zrażajcie się! Mój Mąż nie odgadł, że tofu wchodzi w ich skład, a nie cierpi go całym sercem 😀 To jest właśnie ten przepis, w którym tofu sprawdza się po prostu znakomicie! Mamy tutaj dodatek czosnku, imbiru, orzechów włoskich, sosu sojowego. Idealnie pasują do makaronu z odrobiną aromatycznego sosu.

Ostre spaghetti azjatyckie z pulpecikami tofu

2 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)

czas przygotowania to ok. 45 minut

koszt to ok. 2.70 zł za porcję

Składniki:

pulpeciki:

tofu 110 g

orzechy włoskie 30 g

bułka tarta 50 g

cebula 1 sztuka

czosnek 1 ząbek

imbir szczypta

sos sojowy 2 łyżki

mleko roślinne 2 łyżki

ocet winny 1 łyżka

siemię lniane 1 łyżeczka

pozostałe:

makaron spaghetti 95 g

pasta pomidorowa (ja użyłam marki barilla) 30 g

olej roślinny 1 łyżeczka

ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

szczypiorek i sezam do podania

Wykonanie:

Składniki na pulpeciki miksujemy na gładką masę. Formujemy z nich pulpeciki (mi wyszło 8 sztuk). Układamy je na papierze do pieczenia i delikatnie polewamy oliwą.

Pieczemy w 190 stopniach 30 minut (od czasu do czasu obracamy na drugą stronę). W tym czasie gotujemy makaron wg wskazówek na opakowaniu.

Pastę pomidorową łączymy z olejem i czosnkiem. Ugotowany makaron mieszamy z pastę. Na makaron wykładamy pulpeciki i całość posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.