Ostry Kapuśniak z Młodej Kapusty

Tradycyjny Kapuśniak z Młodej Kapusty w nowszej, ostrej odsłonie! Dla każdego kto lubi wyraziste, rozgrzewające smaki.

Ostry Kapuśniak z Młodej Kapusty

Niby proste, każdemu znane danie, a daje tyle przyjemności z jedzenia! Zrodziło się przypadkiem, bo nie mogłam się oprzeć kupieniu młodej kapusty, która smakuje najlepiej o tej porze roku.

Ostry Kapuśniak z Młodej Kapusty

4 porcje (1 porcja to ok. 190 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,10 zł za 1 porcję

Składniki:

2 marchewki

0.5 kg ziemniaków

1.5 litra wody lub bulionu warzywnego

2 białe cebule

3 ząbki czosnku

3/4 średniej główki młodej kapusty

1/2 opakowania przecieru pomidorowego

2 listki liści laurowych

2 ziarenka ziela angielskiego

1 łyżeczka musztardy

sok z 1/4 cytryny

papryczka chili wg uznania

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka lubczyku

sól i pieprz do smaku

1 pęczek koperku i natki pietruszki

Wykonanie:

Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy ok. 10 minut. W tym czasie na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną drobno cebulę.

Do zupy dodajemy cebulę, czosnek, posiekaną kapustę, przyprawy i gotujemy jeszcze 10-15 minut. Na koniec dodajemy posiekany koperek i natkę pietruszki.

Spicy Young Cabbage Soup

Traditional Young Cabbage Soup in a new, spicy version! For everyone who likes aromatic, warming flavors.

4 servings (1 serving has 190 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

2 carrots

0.5 kg of potatoes

1.5 liters of water or vegetable broth

2 white onions

3 cloves of garlic

3/4 of the medium head of young cabbage

200g of tomato puree

2 leaves of laurel leaves

2 grains of allspice

1 teaspoon of mustard

juice from 1/4 of lemon

chili pepper to taste

1 teaspoon of marjoram

1 teaspoon of lovage

salt and pepper to taste

1 bunch of dill and parsley

Instructions:

Peel carrots and potatoes and cut into cubes. Pour water or broth and cook for about 10 minutes. In the meantime, fry the chopped onions with a little oil.

Add the onions, garlic, chopped cabbage, spices and cook for about 10-15 minutes. Finally, add the chopped dill and parsley.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*