Ostry sos orzechowy z makaronem soba

Ostry sos orzechowy z makaronem soba można przygotować dosłownie w 10 minut, a świetnie zaspokaja potrzebę na wyrazisty w smaku obiad lub drugie śniadanie w pracy. Sosik jest rewelacyjny, bo to połączenie masła orzechowego, soku z cytryny, sosu sojowego, syropu klonowego, imbiru i oleju sezamowego. Podałam go z makaronem soba, kawałeczkami świeżego szpinaku i papryczką chili.

Makaron soba możecie znaleźć w Lidlu podczas tygodnia azjatyckiego. Ja zawsze wtedy poluję na niego.

Ostry sos orzechowy z makaronem soba

Makaron soba ma tę zaletę, że jego przygotowanie zajmuje 5 minut. Czasem nawet go nie gotuję tylko zalewam wrzątkiem i odstawiam na chwilę. Jest zrobiony (oryginalny w całości, a ten z Lidla po części) z mąki gryczanej, więc to bardzo fajna opcja na zdrowszy makaron. Warto spróbować!

To jest świetne, rozgrzewające danie! Doskonale się sprawdza w zimowy wieczór. Takiego właśnie spokojnego, ciepłego wieczoru w towarzystwie najbliższych Wam życzę! <3

Ostry sos orzechowy z makaronem soba

2 porcje (1 porcja to ok. 220 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut

koszt: ok. 1,70zł za 1 porcję

Składniki:

sos:

sok z 1/4 cytryny

2 łyżki sosu sojowego

20g masła orzechowego

15g syropu klonowego

2 szczypty imbiru

1 łyżka oleju sezamowego

szczypta chili

do podania:

90g makaronu soba

garść posiekanego świeżego szpinaku

posiekana papryczka chili (ilość wg uznania)

 

 

 

Wykonanie:

Składniki na sos mieszamy za pomocą trzepaczki aż do uzyskania kremowej konsystencji. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a po odcedzeniu mieszamy z sosem, szpinakiem i chili.

Podajemy jako dodatek do obiadu, bo nie ma on wielu kalorii. Doskonale się sprawdzi z wegańskimi kotlecikami i sałatką.

Spicy nutty sauce with soba noodles

The spicy nutty sauce with soba noodles can be prepared literally in 10 minutes, and it perfectly satisfies the need for delicious dinner or lunch. The sauce is grate, because it’s a combination of peanut butter, lemon juice, soy sauce, maple syrup, ginger and sesame oil. I served it with soba noodles, pieces of fresh spinach and chili peppers.

2 servings (1 servings – 220 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

sauce:

juice of 1/4 lemon

2 tablespoons of soy sauce

20g of peanut butter

15g of maple syrup

2 pinches of ginger

1 tablespoon of sesame oil

a pinch of chili

for serving:

90g of soba noodles

a handful of chopped fresh spinach

chopped chili pepper (as you wish)

Instructions:

Whisk the ingredients for the sauce until you obtain creamy consistency. Cook noodles according to the instructions on the package, and after draining, mix with sauce, spinach and chili.

Serve as an addition to dinner, because it does not have many calories. Perfect with vegan chops and salads.