Owsiane Kulki z Masłem Orzechowym bez Pieczenia

Lubię gdy śniadania stanowią dwa w jednym: są zdrowe i pyszne. Jak dla mnie zjedzenie owoców na śniadanie i wyjście z domu jest niemożliwe, bo nawet nie przekraczając progu już będę głodna. Lubię więc gdy śniadania dostarczają mi na prawdę dobrej dawki energii, którą potrzebuję rano. I tutaj właśnie najlepiej sprawdza się u mnie dodatek orzechów. Te Owsiane Kulki z Masłem Orzechowym bez Pieczenia są pełne orzechów, suszonych owoców i miodu. Idealne na śniadanie!

Owsiane Kulki z Masłem Orzechowym bez Pieczenia

Co najważniejsze można je łatwo przyrządzić i to bez pieczenia (uruchamianie piekarnika w takie upały nie należy do najmilszych rzeczy). Dostajemy sytą i bogatą w składniki odżywcze przekąskę. Do tego można je śmiało przechowywać w pojemniczku próżniowym nawet parę dni w lodówce.

Owsiane Kulki z Masłem Orzechowym bez Pieczenia

OWSIANE KULKI Z MASŁEM ORZECHOWYM BEZ PIECZENIA

ilość: 4 porcje (20 kulek)

Składniki:

rodzynki 55g

orzechy włoskie posiekane 15g

płatki owsiane 65g (można użyć bezglutenowych)

wiórki kokosowe 35g

siemię lniane 35g

kakao (opcjonalnie)

cynamon 3/4 łyżeczki

masło orzechowe (najlepiej domowe, niesłodzone, np. z nerkowców) 110g

miód 2 łyżki (lub więcej jeżeli lubimy słodkie)

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. Jeżeli masa nie lepi się dobrze możemy zalać ok. 70ml wody, odstawić na 10 minut i spróbować ponownie lub dodać więcej masła.

Formujemy kulki i wkładamy do pojemniczka próżniowego, który przechowujemy w lodówce.