Owsiane Pankejki z Bananem i Orzechami

Dni są krótsze i nawet w weekendowe poranki jemy śniadanie niemal przy świecach. Na czasie są więc Owsiane Pankejki z Bananem. Szczególnie z dodatkiem pieczonych orzechów i ciepłego sosu pomarańczowo-jabłkowego z goździkami. Takie rozgrzewające i aromatyczne danie jest idealne na mroźny poranek, bo pozwala się poczuć przytulnie, ciepło i świątecznie.

owsiane pankejki

Pankejki przygotowuje się bardzo prosto, bo składniki na nie można chyba znaleźć w każdym domu. Do tego nie jest w żaden sposób nudno ani monotonnie. Sami popatrzcie na ten talerz. Ile smaków! Placuszki wychodzą puszyste i wilgotne, a do tego delikatnie cytrynowe. Mają ciekawą teksturę dzięki płatkom owsianym i nasionom chia. To idealny czas na zużycie bananów, które leżą samotne i zapomniane w kuchni 😀

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na płatki owsiane to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Owsiane Pankejki z Bananem i Orzechami

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Składniki:

banan 1 sztuka

mąka pszenna 30g

płatki owsiane 25g

mleko roślinne lub zwykłe 60ml

nasiona chia 10g

cynamon 1/3 łyżeczki

proszek do pieczenia 1/3 łyżeczki

skórka z 1/2 cytryny

orzechy 45g (pecan, włoskie, brazylijskie)

miód 1 łyżeczka

cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki mielone po 1/4 łyżeczki

jabłko 1/2 sztuki

pomarańcz 1/2 sztuki

banan 1 sztuka

suszone morele ok. 30g

ekspondowany amarantus ok. 20g

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i podpiekamy orzechy rozłożone na papierze do pieczenia. Pieczemy je 20 minut, a następnie odstawiamy do ostudzenia.

Orzechy rozkruszamy i przyprawiamy cynamonem, gałką i kardamonem.

W tym czasie kroimy jabłko i obieramy pomarańcz z błonki. Owoce wrzucamy do rondelka z odrobiną zmielonych goździków. Gotujemy około 10-15 minut, po czym miksujemy blenderem na gładką masę.

Składniki na pankejki (banan, płatki owsiane, chia) miksujemy, a następnie łączymy z mlekiem, mąką, proszkiem do pieczenia, cynamonem i skórką pomarańczy.

Pankejki smażymy na delikatnie posmarowanej tłuszczem patelni 2-3 minuty z obu stron. Podajemy następnie z orzechami, sosem owocowym, bananem, suszonymi morelami i amarantusem.

Zapisz

Zapisz



  • takie placuszki nigdy mi się nie znudzą 🙂 pyszna mieszanka składników

  • Fabryka Pomysłów

    pyszny pomysł na śniadanie, orzechy, pomarańcz i korzenne przyprawy – istna bajka! 🙂

    • Smakowało na prawdę bajecznie 🙂