Owsianka Kokosowa

Nawet nie wiem jak mam Wam opisać moją miłość do tej owsianki!

owsianka kokosowa

Ale spróbuję. Tę Owsiankę Kokosową mogłabym jeść zawsze, codziennie i nie wiem czy by mi się znudziła. Dodatkowo wygląda pięknie. Idealne śniadanie na idealny początek dnia!

owsianka kokosowa

Więc chodzi o to, że kiedy budzę się rano to najbardziej lubię kiedy moje śniadanie jest już zrobione. Otwieram lodówkę i ono tam jest, czeka na mnie. Z granolą jest różnie, raz lubię bardziej, raz mniej. Ale owsianka sprawdza się zawsze!

owsianka kokosowa

Jestem osobą, która nigdy nie opuszcza śniadania. Nigdy! Nie wyjdę bez niego z domu!

Kiedy tylko przeglądam blogi i instagram widzę pięknie zastawione, śniadaniowe stoły. Na nich pyszne francuskie rogaliki, tosty, owsianki z owocami, zdrowe desery. Ja też tak chcę! Nie zawsze mi wychodzi, ale staram się aby zjeść nie tylko pożywne, ale i ładne śniadanie (bo je się też oczami). A najlepiej kiedy jest na słodko. Wtedy rozkoszuję się każdym momentem przed wyjściem z domu. Kto tak ma?

Owsiankę Kokosową zrobiłam z twarożku migdałowego, płatków owsianych, mleczka kokosowego, jogurtu, wiórków i nasion chia. Na pewno posmakuje fanom kokosowych smaków!

Całość udekorowałam kiwi. Dawno nie jadłam kiwi więc sprawdziło się genialnie. Oczywiście możecie dodać swoje ulubione owoce, np. ananas. Plus jeszcze troszkę migdałów i wiórków. Gotowe!

OWSIANKA KOKOSOWA

ilość: 3 porcje

Składniki:

migdały 50g

płatki owsiane 80g

wiórki kokosowe 2 łyżki

mleko kokosowe 140g

jogurt naturalny 90g

ksylitol lub cukier 1 łyżka

nasiona chia 1 łyżka

cukier wanilinowy 1 łyżka

kiwi 3 sztuki

Wykonanie:

Migdały moczymy przez jedną noc (zalewamy gorącą wodą). Następnego dnia usuwamy z nich skórki, dolewamy odrobinę wody i miksujemy na gładką masę.

Płatki owsiane zalewamy 160ml gorącej wody i odstawiamy na 15 minut do napęcznienia. Wiórki podsmażamy na suchej patelni, aż nabiorą lekko brązowego koloru.

Do płatków dodajemy wiórki, mleko kokosowe, jogurt, ksylitol, nasiona chia oraz cukier wanilinowy. Mieszamy masę dokładnie. Na dnie naczynek (słoiczek, miseczka) nakładamy masło migdałowe, na to masę owsiankową i na koniec plasterki owoców.

Posypujemy wiórkami i migdałami.