Owsianka z Kurkumą – Złote Śniadanie

Ostatnio u mnie w kuchni sporo kurkumy (i dobrze). Jak wiecie jest ona zdrową i smaczną przyprawą. Od wielu lat używana jest w Azji w celach kulinarnych jak i leczniczych. Ostatnio wydaje mi się, że staje się również coraz bardziej popularna u nas. Nie wierzę w to, że jest to remedium na wszystkie choroby wszechświata, ale na pewno w jakimś stopniu może wpływać na nasze samopoczucie i lepsze funkcjonowanie organizmu. Dzisiaj więc zacznę od niej dzień i na stole ląduje Owsianka z Kurkumą.

Poza  jej smakiem i właściwościami uwielbiam kolor jaki nadaje potrawom. Ten złoty, promienny kolor! Idealny na śniadanie o wschodzie słońca 😉

owsianka z kurkumą

Nie wiem czy każdemu przypadnie kurkuma w wersji na słodko, ja pamiętam, że przy moim pierwszym podejściu do takiej owsianki smak wydawał mi się dziwny, ale przyjemny. Później już smakowało mi zupełnie i ostatecznie ten smak jest dla mnie zupełnie naturalny. Doskonale komponuje się ze świeżymi owocami.

Taka owsianka z kurkumą i innymi dodatkami jest super zdrowa i stanowi na prawdę królewskie śniadanie lub przekąskę do pracy. Jest słodka dzięki nektarynkom, gruszkom i suszonym owocom, a dodatek migdałów, pestek dyni i wiórków kokosowych stanowi wspaniałe źródło białka i tłuszczy. Takie danie o poranku jest na prawdę pobudzające i odświeżające.

owsianka z kurkumą

Jak wspomniałam na początku kurkumę znajdziecie w wielu moich potrawach (nawet muffinkach) i jeżeli szukacie przepisów z jej udziałem to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Mam nadzieję, że wypróbujecie przepis i podzielicie się ze mną Waszymi wrażeniami 😉

Owsianka z Kurkumą – Złote Śniadanie

4 porcje (1 porcja to około 300kcal)

Składniki:

mleko 220ml

jogurt naturalny 1 duże opakowanie

płatki owsiane 1 szklanka

kurkuma 1 łyżka

suszone owoce 35g

pestki dyni 20g

migdały 20g

wiórki kokosowe 20g

nektarynki 2 sztuki

gruszki 2 sztuki

miód do podania

Wykonanie:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem i jogurtem oraz przyprawiamy kurkumą. Wstawiamy do lodówki na noc. Owsiankę podajemy z suszonymi owocami, pestkami dyni, migdałami, wiórkami kokosowymi, świeżymi owocami i miodem.

 

Zapisz

Zapisz



  • anna.kaminska.pl Gazeta.pl

    Cudna owsianka!
    Taką zjadłabym bardzo chętnie.
    Amber

  • Kusząca 🙂

  • Kurkuma to jedna z moich ulubionych przypraw, ale nigdy nie wpadłabym na takie połączenie smakowe, jestem go ciekawa 🙂

    • Polecam wypróbować 😉

  • Prawdziwie królewskie śniadanie – zdrowe i odżywcze! 🙂 Pięknie sfotografowane – aż zatęskniłam za śniadaniem na trawie! 🙂

    • Dziękuję bardzo :*

  • Ada

    Także wydaje mi się, że kurkuma jest coraz popularniejsza. Nawet moja mama zaczęła dodawać ją do dań 🙂 Owsianka przypomina mi trochę kaszę kukurydzianą, ma piękny kolor! Takie dodatki to ja rozumiem! Energia na cały dzień gwarantowana 😉

    • Uwielbiam jej kolor i smak <3 I również wydaje mi się coraz bardziej popularna 😉

  • Nam kurkuma na słodko nie przeszkadza o ile ktoś nie przesadzi z jej ilością xD Robiłyśmy kiedyś bułeczki i przedobrzyłyśmy z tą przyprawą 😛

    • A to zdecydowanie prawda 😀 Przesadzić z nią nie można 😉

  • Fabryka Pomysłów

    pełne zdrowia śniadanie to podstawa 🙂