Owsianka na złotym mleku z posypką z pestek dyni

Złote mleko, czyli słynne golden milk. Znacie? Lubicie? A może słyszycie po raz pierwszy? W dużym skrócie to mleko z dodatkiem kurkumy (przyprawy o wspaniałych właściwościach prozdrowotnych), bardzo popularne wśród osób uprawiających jogę. Jeżeli jesteście ciekawi szczegółów na jego temat to zajrzyjcie do tego artykułu. Od jakiegoś czasu chciałam spróbować tego wychwalanego szeroko w internecie specyfiku, ale wypicie szklanki takiej mieszanki niezbyt mi odpowiada, dlatego postawiłam na owsiankę z dodatkiem złotego mleka.

Zrobienie własnego, domowego złotego mleka jest baardzo proste. Wystarczy połączyć kurkumę, mleko, miód i ulubione dodatki (jak cynamon lub imbir, a może kakao?). Podgrzewamy delikatnie i gotowe.

Jak powiedziałam, chciałam aby złote mleko stało się pewnego rodzaju dodatkiem i tak powstała owsianka na złotym mleku. Nie tylko bardzo fajnie wygląda, bo jej kolor jest intensywnie żółty, ale dodatkowo zwiększa jej zdrowe wartości. A tych w niej nie brakuje 🙂

Dla niektórych smak kurkumy może nie być zbyt przyjemny, należy wtedy dodać po prostu więcej miodu. Aczkolwiek wydaje mi się, że całość jest idealnie słodka, ponieważ w posypce również jest dodatek miodu.

owsianka na złotym mleku

Uwielbiam wszelkie mieszanki ziaren i orzechów. Do tego składniki na nie są teraz powszechnie dostępne i można je zmieniać do woli, według swojego widzi mi się. Ja najbardziej lubię łączyć nasiona chia, siemię lniane, migdały, orzechy nerkowca, pestki dyni, orzechy pecan, mak. Kiedy już stworzycie swoją mieszankę, wystarczy ją połączyć za pomocą miodu i podpiec jakieś 5 minut. Można ją później przechowywać nawet parę tygodni w szczelnym pojemniczku. U mnie się nie sprawdza, bo wiem, że to dodatkowa pokusa do podjadania 😀

Taką owsiankę można zrobić na dwa dni do przodu i rano wystarczy tylko dodać odrobinę jogurtu, żeby można było się nią zajadać.

owsianka na złotym mleku z posypką z pestek dyni

Przygotowałam złote mleko z kurkumy w proszku i wyszło zupełnie ok. Prawdopodobnie ze świeżego korzenia byłoby lepsze, ale niestety nie miałam takiego pod ręką.

To jak spróbujecie? Pijecie na co dzień złote mleko? Jakie jeszcze ciekawe potrawy robicie z użyciem kurkumy?

OWSIANKA NA ZŁOTYM MLEKU Z POSYPKĄ Z PESTEK DYNI

ilość: 3 porcje

Składniki:

pestki dyni 30g

migdały 30g

nasiona chia 1 łyżka

siemię lniane 1 łyżka

miód 1 łyżka

olej kokosowy 1 łyżeczka

mleko zagęszczone lub kokosowe 170g

wiórki kokosowe 2 łyżki

miód 1 łyżeczka

kurkuma 1 łyżeczka

cynamon 1/3 łyżeczki

imbir 1/4 łyżeczki

płatki owsiane lub bezglutenowe 80g

jogurt lub mleko roślinne do podania

Wykonanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Pestki dyni mieszamy z migdałami, chia, siemieniem, miodem i olejem. Rozkładamy mieszankę na papierze pergaminowym i pieczemy 5 minut.

W tym czasie w rondelku podgrzewamy mleko, miód, przyprawy i płatki (delikatnie, bez nadmiernego gotowania). Na owsiankę wykładamy gotową posypkę.

Podajemy z jogurtem lub mlekiem roślinnym.



  • zjem! 😀

    • Odważne słowa 😀

  • Ada

    Dawno nie widziałam tak zachwycającej nazwy dania! Sprawdziłaby się w niejednej droższej restauracji 🙂 Kiedyś nie mogłam znieść aromatu kurkumy, teraz powoli się do niej przekonuję. Nie dodawałam jej jeszcze do słodkich dań! Wszystkie składniki mam w domu więc zostało tylko wypróbować Twój przepis. Jestem pewna, że owsianka smakuje tak dobrze jak wygląda 🙂

    • Dziękuję bardzo! :*
      Fakt faktem, że to danie będzie smakować jeżeli lubi się kurkumę. Jeżeli dopiero się do niej przekonujesz to można zacząć od mniejszych ilości i stopniowo wprowadzać więcej 🙂

  • Magdalena Laskowska

    Uwielbiam kurkumę i często stosuję ją w mojej kuchni. Taką owsiankę z chęcią bym spróbowała 🙂

  • Oj jadłbym 😀

  • Nie słyszałam wcześniej o takim mleku;)

  • Mnie bardziej od złotego mleka zainteresowała Twoja wersja mieszanki nasionkowo- orzechowej. I chyba dzisiaj pójdę w tym kierunku i sobie skomponuję i podpiekę swój zestaw 🙂 Ściskam znad filiżanki kawy 😀

    • To wspaniale! Takie mieszanki bardzo fajnie się sprawdzają 🙂 Pozdrawiam serdecznie!