Paluchy Serowe do Zdrowego Lunchboxa

Proste Paluchy Serowe, które można przygotować w chwilę z podstawowych składników. Gotowe w 30 minut! Doskonałe do zabrania jako słoną przekąskę do Zdrowego Lunchboxa dla dzieci i dorosłych.

Pamiętajcie, że domowe przekąski są o niebo lepsze od tych kupnych przesolonych lub przesłodzonych. A jednocześnie o dwa nieba smaczniejsze 😀 Pomysłów można znaleźć wiele na brak monotonii. Dlatego też od jakiegoś czasu proponuję Wam zdrowe sałatki i przekąski, które możecie zabrać ze sobą do pracy bez żadnych wyrzutów sumienia. Przepis na paluchy serowe jest banalnie prosty i możecie go przygotować dosłownie w biegu lub z dziećmi. Na pewno spodoba im się rolowanie ciasta w paluchy.

paluchy-serowe

Ten przepis jest nie tylko prosty. Jest również szybki w przygotowaniu, bo ciasto nie jest drożdżowe. Wystarczy odrobina sody oczyszczonej aby ciasto było puszyste.

paluchy-serowe

Paluchy można śmiało przechowywać w woreczku do 3 dni. Nie tylko będą Wam bardzo smakować, ale również nasycą. Ja zabrałam je do pracy i przegryzałam kawałeczkami jabłka.

paluchy-serowe

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na lunchbox to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Paluchy Serowe do Zdrowego Lunchboxa

4 porcje (8 paluchów, 1 porcja to ok. 275 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 160g

ser camembert 120g

masło roztopione 10g

jogurt naturalny 30g

jajko 1 sztuka

soda oczyszczona 3/4 łyżeczki

Wykonanie:

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mieszamy jajko z jogurtem i pokrojonym serem. Na koniec dodajemy mąkę i sodę, Ciasto zagniatamy i dodajemy tyle mąki więcej, ile jest konieczne, aby ciasto się nie kleiło nadmiernie do rąk.

Następnie ciasto przenosimy na stół i zagniatamy dalej. Dzielimy je na o części i rolujemy w paluchy. Układamy paluchy na papierze pergaminowym i pieczemy ok. 20 minut.

Zapisz

Zapisz

Zapisz



  • Magdalena Laskowska

    Super przekąska! Do barszczu by mi pasowała 🙂

  • Świetna propozycję na przekąskę. Zawsze to zdrowsza alternatywa niż chrupanie sklepowych gotowców, które często grzeszą swoim składem. 🙂

    • Dokładnie! Zatem polecam 😉

  • Pochrupałoby się takie paluchy, świetny pomysł na przekąskę 🙂

    • Pochrupać zawsze dobrze 😀

  • Ostatnio sporo eksperymentuję w kuchni. Może i to by się w wersji bez glutenu udało.:)

    • Możliwe 😉 Warto próbować 🙂

  • Robiłyśmy kiedyś paluchy serowe, bo miałyśmy akurat dużo sera bez laktozy 😀 Wyszły mega i rodzince bardzo smakowało do drinków xD

    • Są świetne do pochrupania 😀

  • A jakaś wersja dietetyczna 😀 ?

    • Jak zjesz 2 takie na drugie śniadanie z jabłuszkiem to będzie ok 😀

  • Wow, serowe to zdecydowanie dla mnie! Uwielbiam ser! 🙂

  • Uwielbiam proste przepisy. Ten jest genialny! Jestem ciekawe czy mogę użyć innego sera, np. żółtego. Trzeba by było wtedy go przetrzeć. Jak myślisz? A może masz też już jakiś sprawdzony przepis 😀 Pozdrowionka!

    • Jak najbardziej możesz użyć żółtego! Ja próbowałam też ze startym cheddarem, rewelacja 😉

      • Cheddar! Jest plan 😀 😀 Dzięki za podpowiedź 🙂

        • Nie ma za co! Powodzenia 😀

  • Ach, z racji tego, że jestem serowym maniakiem, pewnie niedługo wcielę przepis w życie 😀

  • Fabryka Pomysłów

    jak z serem to biorę w ciemno! 🙂