Pancakes z płatkami orkiszowymi

Pancakes z płatkami orkiszowymi są bardzo proste w przygotowaniu! A zapewniają uczucie sytości na długo 😉

Co na śniadanie? Płatki! To jak dla mnie jeden z najzdrowszych porannych wyborów, są doskonałym źródłem błonnika, antyoksydantów, witamin i minerałów.

Pancakes z płatkami orkiszowymi

Pierwsza rzecz, która przychodzi mi na myśl kiedy widzę płatki orkiszowe to oczywiście owsianka. Ale można z nich zrobić dużo więcej! Jestem wielką fanką pankejków na śniadanie, więc ostatnio wylądowały w nich płatki orkiszowe. Dzięki temu pyszne placuszki były jeszcze zdrowsze niż zawsze. Wystarczy je podać z ulubionymi owocami i mamy słodki deser na śniadanie.

Przepis dostępny w wersji video 😉

Pancakes z płatkami orkiszowymi

3 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 20 minut

koszt: ok. 1 zł za porcję

Składniki:

płatki owsiane 85 g

mleko 150 ml

mąka pszenna 130 g

proszek do pieczenia 1 łyżeczka

jajka 2 sztuki

cukier lub ksylitol 1 łyżka

roztopione masło 15 g

miód, owoce do podania

Wykonanie:

Płatki owsiane rozdrabniamy w blenderze. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami, proszkiem i cukrem. Następnie dodajemy mleko, jajka, masło i dokładnie mieszamy.

Odstawiamy masę na 1 godzinę. Po tym czasie smażymy pankejki na maśle po 1-2 minuty z obu stron. Podajemy z miodem i owocami.