Panini z grillowanym serem pleśniowym

Panini z grillowanym serem pleśniowym – ciągnący się ser doskonale pasuje do chrupiącego, domowego pieczywa z masełkiem. Taka wielka, włoska kanapka doskonale nada się nawet na obiad. Prosty, ale perfekcyjny smak.

Lubię przygotowywać obiady w wolne dni, kiedy mogę pozwolić sobie na dłuższy pobyt w kuchni. Nie to że w ciągu tygodnia jest to dla mnie coś uciążliwego, ale nie ma to jak trochę spokoju podczas gotowania. Też tak uważacie? Uwielbiam robić zupy, piec własne pieczywo, przygotowywać wszystko od samego początku do końca. Wtedy na prawdę okazuje się, że nie potrzeba wiele, aby z paru składników zrobić coś wspaniałego.

panini z grillowanym serem

Panini zaczyna się od pieczywa. To musi być dobre pieczywo, dlatego przygotowałam je sama. Lekkie, chrupiące, świeże. Zrobiłam mały okrągły bochenek, który później zamieniłam w dwa duże panini.

Kolejna sprawa to ser. Jak dla mnie idealnie się tutaj sprawdził czerwony ser pleśniowy, który po zgrillowaniu wspaniale się ciągnie i ma bardzo wyrazisty smak.

Panini z grillowanym serem pleśniowym

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania to ok. 2h 50 min (w tym 2h 30 minut na przygotowanie pieczywa)

koszt jednej porcji to ok. 2 zł

Składniki:

mąka pszenna 205 g 0,35

szczypta soli

drożdże świeże 10 g

ciepła woda 145 ml

masło ok. 20 g 0,42

ser pleśniowy ok. 50 g 2

oliwki zielone 8 sztuk 0,35

sałata do podania

Wykonanie:

Mąkę pszenną łączymy z solą i pokruszonymi drożdżami. Następnie zalewamy wodą, wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy. Formujemy z ciasta kulę, opruszamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 205 stopni. Kulę ciasta delikatnie ściskamy, aby chlebek był bardziej płaski i przykrywamy folią aluminiową.

Chlebek pieczemy 30 minut, po czym zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 10 minut. Po wyjęciu studzimy chlebek pod ściereczką min. 15 minut.

Po tym czasie kroimy chleb na pół, a następnie wzdłuż. Smarujemy pieczywo masłem, nakładamy ser i grillujemy chwilę. Po wyjęciu dokładamy oliwki, sałatę i składamy w kanapkę.

Zapisz

Zapisz



  • Matko kochana! Ostatnio co wejdę na Twojego bloga to się normalnie napatrzeć nie mogę na te cudowności, które nam serwujesz! Ale bym zjadła taką kanapkę! O mniam <3

    • To ogromnie się cieszę i mam nadzieję, że będę utrzymywać taki poziom 😀 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  • Ale wielka kanapka! Najlepsze są takie 🙂 I jeszcze z domowym pieczywem… zgłodniałam… 😉

  • Uwielbiam ser pleśniowy całą sobą 🙂