Pankejki cynamonowo-truskawkowym twistem

Słodki ALERT😁 Pankejki z cynamonowo-truskawkowym twistem🥞 Jeśli zastanawiasz się co przygotować na weekendowe śniadanie, to już nie musisz dłużej myśleć! Te pankejki smakują wyśmienicie, są idealnie słodkie i puszyste. A do tego oczywiście w 100% roślinne i zdrowe!🌱👌😉

Pankejki cynamonowo-truskawkowym twistem

Pankejki cynamonowo-truskawkowym twistem

1 porcja (ok. 540 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+15 minut smażenia)

koszt: ok. 2.70 zł

Składniki:

115 g mleka roślinnego
80 g mąki pszennej
10 g erytrytolu lub cukru
10 g oliwy lub oleju
10 g jogurtu roślinnego
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
50 g dżemu truskawkowego
15 g jogurtu roślinnego
10 g oliwy
1/2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Mieszamy dokładnie składniki na ciasto trzepaczką i odstawiamy na 15 minut.

W tym czasie mieszamy składniki na krem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy dwie duże łyżki ciasta, a następnie łyżeczkę kremu i okrężnym ruchem mieszamy go ciastem (jedynie mieszając wierzch, spód będzie już się smażył).

Po ok. 3 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze 2 minuty.

Pancakes with cinnamon-strawberry twist

1 serving (540 kcal)

time of preaparation: 15 minutes (+15 minutes of frying)

Ingredients:

115 g of plantbased milk
80 g wheat flour
10 g erythritol or sugar
10 g olive oil
10 g plantbased yogurt
3/4 teaspoon baking powder
cream:
50 g strawberry jam
15 g plantbased yogurt
10 g olive oil
1/2 teaspoon cinnamon

Instructions:

Mix the ingredients thoroughly with a whisk and set aside for 15 minutes.

At this time, mix the ingredients for the cream. Put two large spoons of dough on a hot frying pan, then a teaspoon of cream and in a circular motion mix it with dough.

After about 3 minutes, turn over and fry for another 2 minutes.