Pankejki na Maślance

Idealne śniadanie to puszyste Pankejki na Maślance. Pyszne i tak proste w przygotowaniu, że jak zrobicie raz, to już nie będziecie potrzebować innych 😀

Jecie śniadanie w domu czy na mieście? Czy rano pozwalacie sobie na prawdziwą ucztę czy to raczej kanapka zjedzona w biegu?

pankejki-na-maslance

Ja na śniadanie poświęcam rano najwięcej czasu. Oczywiście nie było tak zawsze. Po prostu z biegiem czasu przekonałam się do porządnych, domowych śniadań. Nie jestem porannym śpiochem, więc nie mam żadnych problemów ze wstawaniem. Mój dzień (niezależnie czy to środek tygodnia czy weekend) zawsze zaczyna się przed 7.

Wystarczy parę minut i już jestem obudzona 😉 Pamiętajcie, że nie ma czegoś takiego jak odsypianie czy spanie na zapas. Jeżeli więc codziennie wstajecie przed 7 do pracy, to w weekend nie powinniście spać dłużej niż do 8. Nasz organizm bardzo lubi regularne pory budzenia.

pankejki-na-maslance

Potrzebujecie motywacji do wstawania rano? Może właśnie pankejki taką będą. Proste w przygotowaniu i szybkie, nawet kiedy wykarmić mamy więcej osób. Wsypujemy wszystko do miski, mieszamy i… pora na smażenie 😉

pankejki-na-maslance

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na pankejki to kliknijcie tutaj -> klik! 😉

Pankejki na Maślance

4 porcje (16 pankejków, 1 porcja porcja to ok. 300 kcal)

Składniki:

mąka pszenna 175g

ksylitol lub cukier 20g

soda oczyszczona 1 łyżka

maślanka 405g

jajko 1 sztuka

odrobina oliwy

masło do smażenia

jogurt naturalny i miód do podania

Wykonanie:

Składniki na pankejki mieszamy dokładnie (wg kolejności jak wyżej) i smażymy na małej ilości masełka po 2-3 minuty z obu stron. Podajemy z jogurtem naturalnym i miodem.

Zapisz



13 thoughts on “Pankejki na Maślance”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*