Paprykowe Jajka z Patelni

Paprykowe jajka z patelni to chyba jedno z łatwiejszych dań, które możemy zaserwować sobie na śniadanie. Jajka na twardo z przyprawami (pieprz, papryka, kurkuma) smakują na prawdę rewelacyjnie!

Jak wiecie pojawiają się u mnie przepisy wegańskie, ale weganką nie jestem i jajka są u mnie bardzo często. Po prostu… lubię jajka. Nie umiem ich sobie odmówić tym bardziej, że są one bardzo zdrowe i pożywne. A jeszcze bardziej nie mogę się oprzeć dzieleniu przepisami na nie z Wami. Lubię jajka pod każdą postacią. Omlety, jajecznice, w koszulce… idealne śniadanie.

paprykowe-jajka

Na przygotowanie jajek z patelni wpadłam niedawno przeglądając zagraniczne blogi. Pomyślałam, czemu nie? Lubię jajka, lubię intensywne przyprawy. Na pewno warto spróbować. W końcu jest to bardzo ciekawa alternatywa dla tradycyjnych jajek na twardo.

Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne.

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na jajka to kliknijcie tutaj -> klik!

Paprykowe Jajka z Patelni

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

Czas przygotowania ok. 25 minut (20 minut to gotowanie i smażenie)

koszt to ok. 4 zł

Składniki:

jajka 4 sztuki

olej do smażeni

musztarda 1 łyżeczka

curry, papryka słodka, pieprz, kurkuma wg uznania

pieczywo do podania 4 kromki

jogurt naturalny do podania ok. 85g

Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo ok. 15 minut. Na patelni mieszamy olej z przyprawami i musztardą. Wykładamy jajka i chwilę podsmażmy obracając jajkami aby były całe obtoczone przyprawami.

Podajemy z pieczywem i jogurtem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz