Paprykowo-Miodowe Tofu

Zwykła kanapka? Nie! Bo dzisiaj wylądowało na niej Paprykowo-Miodowe Tofu, czyli jest smacznie i inaczej niż zwykle. To moja pierwsza przygoda z tofu 😉

Dla wielu osób nie będzie to powalający i nowatorski przepis, ale dla mnie jest, bo to pierwszy raz kiedy w mojej kuchni zagościło tofu. Dlatego bardzo ciekawa byłam jaki smak uzyskam i czy tofu zostanie ze mną na dłużej.

paprykowo-miodowe tofu

Okazało się, że bardzo spodobało mi się takie pieczone tofu o intensywnym smaku jako dodatek do kanapek. Jeżeli tak jak ja staracie się ograniczać spożycie mięsa, to jest to doskonała, aromatyczna alternatywa. Wiem, że może nie smakować każdemu, ale ja zostałam już fanką tofu 😉

paprykowo-miodowe tofu

Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na wegańskie dania kliknijcie tutaj -> klik!

Paprykowo-Miodowe Tofu

4 porcje (1 porcja to ok. 150kcal)

Składniki:

tofu ok. 180g

sos sojowy 1 łyżka

miód 10g

papryka 1 łyżka

chili wg uznania

oliwa 10g

chleb, pomidory, rukola do podania

Wykonanie:

Tofu wyciągamy z zalewy i odsączamy za pomocą ręcznika kuchennego. Mieszamy składniki na marynatę i smarujemy nią pokrojone na grube plasterki tofu, po czym odkładamy je na min. 30 minut do lodówki.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Tofu wykładamy na papier pergaminowy i pieczemy ok. 25 minut. Podajemy z chlebem, pomidorem i rukolą.

Zapisz

Zapisz



  • Kanapka na wypasie:)

    • To prawda, niby nic, ale idzie się najeść 😀

  • My na początku nie polubiłyśmy się z tofu i musiało opłynąć parę lat zanim do niego wróciłyśmy. A teraz to już jest miłość na całego 😀 Grunt to umieć je przygotować i Ty to zrobiłaś świetnie 😀

    • Yee, to dobrze że nie zraziłam się do niego od razu 🙂 Już kupiłam któreś opakowanie z rzędu i jem na kolację z sałatką 😉

  • Chciałam kupić tofu ostatnio, ale mój piękny skwitował to tylko krótkim prychnięciem i tekstem „sama to będziesz jadła” 😀

    • Skądś to znam 😀 U mnie tylko ja jem, Mężowi nie posmakowało 🙂

  • No powiem Ci, że wygląda zacnie 🙂

  • Brzmi super, na pewno spróbuję, tym bardziej, ze uwielbiam takie eksperymenty 🙂

  • Ja już podejrzałam ten cudny przepis i jest dla mnie bardzo bardzo kuszący!!! 🙂 Moja weganka domowa tez jest zachwycona pomysłem. Bierzemy, bo tofu u nas mieszka w lodówce bardzo często! 🙂 Buziaki!!!

    • To cieszę się ogromnie 😀 Zawsze warto dodatkowe smaki do kuchni wprowadzać 😉 Pozdrawiam serdecznie!

  • O to muszę wypróbować, bo mój mąż tofu nie znosi i jestem ciekawa, czy tak przygotowane go przekona 🙂

    • Mój Mąż również nie cierpi tofu i w żadnym wydaniu (również w tym) nie jestem go na razie w stanie przekonać 😀

  • Fabryka Pomysłów

    akurat tofu bardzo lubię, to kwestia jego doprawienia wg mnie 🙂