Pasta fasolowa z pitą i bazyliowym pesto

Cały czas jestem pod wrażeniem kuchni roślinnej i z miesiąca na miesiąc czuję się w niej coraz pewniej. Przygotowywanie wegańskich posiłków sprawia mi wiele radości i satysfakcji. Zwłaszcza jeśli efektem są takie dania jak to – pasta fasolowa z pitą i bazyliowym pesto.

Pasta fasolowa z pitą i bazyliowym pesto to rodzaj dania, które uwielbiam. Jest szybkie w przygotowaniu (oczywiście ciasto na pity musi wyrosnąć, ale umówmy się że my przy tym się nie napracujemy), wyjdzie chyba każdemu, a smakuje wręcz wybitnie! To połączenie prostych smaków, które razem dają świetny efekt. Smarujemy domową pitę pastą z fasoli, a na to wykładamy rukolę, tofu, ogórki małosolne i całość polewamy bazyliowym pesto. Dodatkowo połączenie różnych tekstur w tym daniu sprawdza się doskonale.

Pasta fasolowa z pitą i bazyliowym pesto

Całość świetnie komponuje się z ogórkami małosolnymi, które uwielbiam! I bardzo się cieszyłam, że znalazłam taki fajny sposób na ich podanie.

To był obiad, który zaskoczył mnie doskonałym smakiem. Wszystko skomponowało się razem lepiej niż przypuszczałam. Na pewno go jeszcze przygotuję i chętnie poczęstuję gości 🙂

Pasta fasolowa z pitą i bazyliowym pesto

4 porcje (8 chlebków pita, 1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut (+1.5h na wyrośnięcie ciasta)

koszt: ok. 3,20zł za 1 porcję

Składniki:

chlebki pita:

mąka pszenna 115g

mąka pszenna pełnoziarnista 145g

świeże drożdże 25g

ciepła woda 160ml

oliwa z oliwek 1 łyżka

pasta z fasoli:

fasola z puszki 285g

sól, kminek, zioła prowansalskie, pieprz, papryka wędzona do smaku

sok z 1/2 cytryny

oliwa z oliwek 1 łyżka

pesto:

liście bazylii ok. 3/4 szklanki

czosnek 2 ząbki

oliwa z oliwek 50g

sezam 25g

do podania:

rukola, tofu, ogórek małosolny

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy łyżkę mąki i odstawiamy na 5-10 minut. Mąkę pszenną mieszamy z pełnoziarnistą i rozczynem.

Po wstępnym zmieszaniu dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować pastę z fasoli.

Wszystkie składniki na pastę miksujemy na gładką masę. Składniki na pesto również blendujemy. Ciasto po wyrośnięciu dzielimy na 8 części i wykładamy w postaci placuszków na papierze do pieczenia.

Odstawiamy jeszcze na 30 minut pod przykryciem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut w 200 stopniach.

Chlebki pita smarujemy pastę i podajemy z rukolą, tofu, ogórkiem i pesto.

Bean paste with pita and basil pesto

You are going to fall in love with this dish – bean paste with pita and basil pesto.

4 servings (8 pitas, 1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

Pita breads:

wheat flour 115g

wholemeal wheat flour 145g

fresh yeasts 25g

warm water 160ml

olive oil 1 tbsp

Bean paste:

canned beans 285g

salt, cumin, herbs, pepper, smoked paprika to taste

juice from 1/2 lemon

olive oil 1 tbsp

Pesto:

basil leaves about 3/4 cup

garlic 2 cloves

olive oil 50g

sesame 25g

for serving:

arugola, tofu, pickled cucumber

Instructions:

Dissolve the yeasts in warm water. Add a tablespoon of flour and leave for 5-10 minutes. Mix wheat flour with whole grain flour and the yeast solution.

After initial mixing, add the oil and knead the dough. Leave for an hour to rise up. At this time we can prepare bean paste.

Mix all ingredients for the paste on a smooth paste. Blend ingredients for pesto. Divide the dough into 8 parts and lay them in the form of buns on baking paper.

Leave them for 30 minutes under cover. Bake in a preheated oven about 10 minutes in 200 Celsius degrees.

Put paste on pita breads and serve with arugola, tofu, cucumber and pesto.