Pasta z Grzybami i Soczewicą

Pasta z Grzybami i Soczewicą, czyli szybki obiad idealny. Bardzo prosty i bardzo pyszny, a do tego oczywiście wege.

Pasta z Grzybami i Soczewicą

Pasta z Grzybami i Soczewicą

4 porcje (1 ma ok. 600 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: 4,70 zł za 1 porcję

Składniki:

430g makaronu pełnoziarnistego (ok. 6 szklanek)
130g soczewicy (3/4 szklanki)
25g płatków drożdżowych (5 łyżek)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
500g pieczarek
natka pietruszki
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka wędzonej papryki
sok z 1/4 cytryny
1 opakowanie jogurtu roślinnego

Wykonanie:

Makaron i soczewicę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę (ok. 2-3 minuty).

Następnie dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, aż wyparuje z nich woda (ok. 5-10 minut). Przyprawiamy i dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.

Smażymy jeszcze 2 minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z gazu i stopniowo dodajemy jogurt mieszając (tak by się nie zważył).

Do sosu dodajemy makaron, całość mieszamy i wykładamy na talerz. Soczewicę mieszamy z drożdżami i podajemy na wierzchu ze świeżą natką.

Pasta with Mushrooms and Lentils

Pasta with Mushrooms and Lentils is a quick, perfect dinner. Very simple and very delicious, and of course vegan friendly.

4 servings (1 has 600 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

430g of pasta (about 6 glasses)
130g of lentils (3/4 cup)
25g of nutritional yeasts (5 tablespoons)
4 tablespoons of olive oil
2 onions
500g of mushrooms
parley lives
salt and pepper to taste
1 teaspoon of smoked pepper
juice from 1/4 lemon
1 pack of vegetable yoghurt

Instructions:

Cook the pasta and lentils as instructed on the packaging. Fry chopped onion with oil (about 2-3 minutes). Then add mushrooms and fry until water evaporates from them (about 5-10 minutes).
Season and add lemon juice and chopped parsley. Cook for 2 more minutes. Then remove the pan from the gas and add the yogurt.

Add the pasta to the sauce, mix and put on a plate. Mix the lentils with yeast and serve on top with fresh parsley.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*