Pasta z pesto słonecznikowym

Umówmy się, że wszystkie dania z makaronem są z góry na wygranej pozycji. Szybkie, proste i sycące! Dobry makaron to podstawa, ale umówmy się, że mało kiedy mamy czas żeby zrobić domowy makaron. Tym bardziej warto wybierać w sklepie taki, który będzie pełnoziarnisty, wyprodukowany z maki ze sprawdzonego źródła. Dzisiejszy obiad zrobiłam z makaronem razowym z samopszy. Bez jaj i soli. Samopsza to najstarszy gatunek pszenicy – jej wiek szacowany jest na ok. 9000 lat. Taki makaron i wiele innych doskonałych jakościowo produktów znajdziecie na stronie firmy BIOBalscy.

Pasta z pesto słonecznikowym

Pasta z pesto słonecznikowym

3 porcje (1 ma ok. 420 kcal)

czas przygotowania: 15 minut

koszt: 3,80 zł za 1 porcję

Składniki:

pęczek bazylii (ja użyłam z całej jednej doniczki)

30 g ziaren słonecznika

sok z 1/4 cytryny

1 ząbek czosnku

15 g drożdży nieaktywnych

20 g oliwy z oliwek

szczypta soli

45 ml wody

300 g ulubionego makaronu (ja użyłam razowego z samopszy)

Wykonanie:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W tym czasie blendujemy składniki na pesto. Podajemy z makaronem.

Pasta with sunflower pesto

3 servings (1 has 420 kcal)

time of preparation: 15 minutes

Ingredients:

a bunch of basil (I used one whole pot)

30 g of sunflower seeds

juice from 1/4 of lemon

1 clove of garlic

15 g of nutritional yeasts

20 g of olive oil

pinch of salt

45 ml of water

300 g of your favorite pasta

Instructions:

Cook noodles according to the instructions on the package. In the meanwhile, blend the ingredients for the pesto. Serve with pasta.

 



>
Facebook