Pełnowartościowe ciasteczka śniadaniowe

Pełnowartościowe ciasteczka śniadaniowe: delikatne, pyszne, bogate w zdrowe składniki i smak – z orzechów, płatków owsianych, nasion i czekolady.

Kiedy mam na myśli śniadaniowe ciasteczka, to znaczy takie, które zawierają składniki odpowiednie do zjedzenia podczas naszego pierwszego posiłku w ciągu dnia. Ciasteczka dozwolone na śniadanie zawierają mnóstwo orzechów, nasion i zero mąki.

pełnowartościowe ciasteczka

Mogę więc chyba śmiało powiedzieć, że będą one bardziej wartościowe niż płatki śniadaniowe. Do tego oczywiście obowiązkowo kawa 😀

Serio, te ciasteczka są napakowane zdrowymi składnikami. Po pierwsze, są tutaj 3 rodzaje orzechów (migdały, orzechy włoskie i pecan), które nie tylko łączą pozostałe składniki, ale również są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy. Dzięki temu śniadaniowe ciasteczka nie zawierają mąki, masła, oleju. i jeszcze nasiona chia i siemię lniane. O ich prozdrowotnych właściwościach nie muszę wspominać 😉

Przepis dostępny w wersji wideo 😉

Pełnowartościowe ciasteczka śniadaniowe

3 porcje (1 porcja to ok. 450 kcal)
czas przygotowania: ok. 40 minut
koszt: ok. 2.90 zł za 1 porcję

Składniki:

migdały 30 g
orzechy włoskie 30 g
orzechy pecan 30 g
ksylitol lub cukier 15 g
miód 15 g
czekolada gorzka minimum 75% 75 g
płatki owsiane 15 g
siemię lniane 1 łyżeczka
nasiona chia 15 g

Wykonanie:

Orzechy rozkładamy na papierze do pieczenia i zapiekamy przez ok. 10 minut w 175 stopniach. Następnie miksujemy, aż uzyskamy gładką masę.

Mieszamy z pozostałymi składnikami i ponownie miksujemy. Z masy formujemy kulki, które następnie rozkładamy na papierze i dociskamy, tak aby utworzyć ciasteczko.

Pieczemy ok. 10 minut, a następnie po ostygnięciu wkładamy jeszcze na 15 minut do zamrażarki.