Pełnoziarniste galette z batatem i kremem nerkowcowym

Pełnoziarniste galette z batatem i kremem nerkowcowym prezentuje się wytwornie i właśnie na taki obiad mam od czasu do czasu chęć. To taka odskocznia od często niezbyt fotogenicznych, grunt jednak, że szybkich obiadów i nie wymagających stania długo w kuchni.  Nie powiem, że cierpię na chroniczny niedoczas, bo to pewnie się dopiero zacznie w nowym roku, ale i tak często po pracy się najzwyczajniej w świecie nie chce.

Cieszę się więc, gdy wychodzi danie, które jest po prostu ładne i które chciałabym móc podawać w mojej restauracji marzeń. Póki co jednak serwuję je sobie sama w moim domowym zaciszu. Patrzę na to galette i aż szkoda zaczynać jeść, bo tak ładnie się prezentuje.

Pełnoziarniste galette z batatem i kremem nerkowcowym

Nie dość, że ładnie wygląda to robi się banalnie prosto! Nie trzeba się zbytnio nakroić ani namieszać. Jeszcze łatwiej by było zastąpić krem nerkowcowy kupnym wegańskiem serkiem, ale mi się coś ostatnio nie chce ich zamawiać. I tak zrobienie tego domowego zajmuje śmiesznie mało czasu.

Smacznego!

Pełnoziarniste galette z batatem i kremem nerkowcowym

2 porcje (1 galette, 1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 1h 15 minut (w tym 45 minut pieczenia)

koszt: ok. 3,20 zł za 1 porcję

Składniki:

ciasto:

75g mąki pszennej

35g mąki pełnoziarnistej

szczypta soli

35ml ciepłej wody

1 łyżeczka octu

15g oliwy

krem nerkowcowy:

75g namoczonych nerkowców

szczypta soli

sok z 1/4 cytryny

50ml wody

pieprz do smaku

1/3 łyżeczki tymianku

1/2 łyżeczki oregano

galette:

1 mały batat

sól, pieprz, tymianek do posypania

Wykonanie:

Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Następnie wkładamy je do woreczka foliowego i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie blendujemy składniki na sos nerkowcowy (na gładką masę).

Kroimy batata w cienkie plasterki. Ciasto rozwałkowujemy. Wykładamy sos na środek i rozsmarowujemy (tak by zostawić wolne brzegi).

Kładziemy plasterki batata, polewamy delikatnie oliwą, przyprawiamy i zawijamy brzegi. Galette pieczemy w 190 stopniach ok. 45-50 minut.

Whole-grain galette with sweet potato and cashew cream

Wholegrain galette with sweet potato and cashew cream is elegant and perfectly for serving to your guests. It’s such an escape from often not very photogenic comforting food.

2 servings (1 galette, 1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 1h 15 minutes (including 45 minutes of baking)

Ingredients:

cake:

75g of wheat flour

35g of whole grain flour

pinch of salt

35ml of warm water

1 teaspoon of vinegar

15g of oil

cashew cream:

75g soaked cashews

pinch of salt

juice of 1/4 lemon

50ml of water

pepper to taste

1/3 teaspoon of thyme

1/2 teaspoon of oregano

galette:

1 small sweet potato

salt, pepper, thyme for sprinkling

Instructions:

Start with kneading the dough. Then put it in a plastic bag and leave for 15-20 minutes. During this time, blend the ingredients for a cashew sauce (until smooth).

Cut the sweet potato into thin slices. Rolling out the dough. Put the sauce in the center and spread it (leave the edges free).

Put slices of sweet potato, pour gently with olive oil, season and wrap the edges. Bake the gelatte at 190 Celsius degrees for 45-50 minutes.