Penne z kremowym wegańskim sosem dyniowym

Wszem i wobec, ogłaszam że ten makaron penne z kremowym wegańskim sosem dyniowym to mój ulubiony posiłek miesiąca! Na prawdę ciężko u mnie trafić do „top of the top”, bo nie chwaląc się co drugi dzień zachwycam się swoimi potrawami. I wydaje mi się, że cały czas widzę progres. Sos wyszedł cudowny, ale myślę, że też po części chodził za mną makaron, więc czerpałam dużą przyjemność z jedzenia wysoko węglowodanowego posiłku. (Jakby ktoś nie wiedział to jestem uzależniona od makaronu i jak długo go nie jem to jestem zła.)

Rok temu robiłam wegański Mac & Cheese, który również był na bazie dyni i muszę powiedzieć szczerze… ten przepis jest o wiele, wiele lepszy! To jednoznacznie mi pokazuje jaką drogę przeszłam w ciągu tego roku. Użyłam tylko paru składników, a powstało świetne danie!

Penne z kremowym wegańskim sosem dyniowym

Krem przygotowałam na bazie dyni, cebuli, czosnku, bulionu, nerkowców, nieaktywnych drożdży i curry. Całość po zblendowaniu jest przyjemnie kremowa, a połączenie smaków…mmm tego trzeba spróbować. Zakochuję się powoli w nieaktywnych drożdżach! Myślę, że chyba na stałe zostaną ze mną w kuchni. Z curry dają niesamowity serowy posmak.

Penne z kremowym wegańskim sosem dyniowym

4 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: ok. 30 minut

koszt: ok. 2,50zł

Składniki:

sos:

namoczone nerkowce (przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc) 55g

ugotowana lub upieczona dynia (ja użyłam zamrożonych zapasów) 335g

cebula 1 sztuka

czosnek 2 ząbki

olej roślinny 2 łyżki

bulion lub woda 125ml

nieaktywne drożdże 5g

curry 1 łyżeczka

sól i pieprz do smaku

do podania:

makaron penne (lub inny ulubiony) 365g

ciecierzyca konserwowa lub gotowana ok. 300g

natka pietruszki

Wykonanie:

Dynię, posiekaną cebulę i czosnek wkładamy do naczynia żaroodpornego (najlepiej wyłożonego papierem do pieczenia).

Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy olej, mieszamy, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut.

Warzywa przenosimy do miseczki, zalewamy bulionem i dodajemy pozostałe składniki na sos. Blendujemy na gładką masę.

Makaron gotujemy al dente, a następnie mieszamy z sosem. Podajemy z ciecierzycą i natką pietruszki.

Penne with creamy vegan pumpkin sauce

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

sauce:

soaked cashew (at least 3 hours, preferably all night) 55g

cooked or baked pumpkin (I used my frozen supplies) 335g

1 onion

garlic 2 cloves

vegetable oil 2 tbsp

broth or water 125ml

inactive yeast 5g

curry 1 teaspoon

salt and pepper to taste

for serving:

penne (or other favorite pasta) 365g

chickpeas (canned or cooked) 300g

parsley

Instructions:

Pumpkin, chopped onion and garlic put into a heat-resistant dish (preferably lined with baking paper). Season with salt, pepper, add oil, mix, cover with aluminum foil and bake in 180 Celsius degrees for about 20-30 minutes.

Transfer the vegetables to the bowl, pour the broth and add the remaining ingredients for the sauce. Blend. Cook the pasta and mix with the sauce.

Serve with chickpeas and parsley.

 



  • Dynię bardzo lubię i makarony również. Takie połączenie na pewno bardzo by mi smakowało 🙂

  • Sos z pieczonych warzyw jest jeszcze bardziej aromatyczny 😀 Cudne danie 😛

  • Dania makaronowe są u mnie jednymi z ulubionych dań 🙂 A sos dyniowy to dla mnie nowość, wygląda przepysznie!