Penne z pesto i wegańskimi klopsikami (z ciecierzycy i orzechów włoskich)

Wspaniałe penne z pesto i wegańskimi klopsikami na bazie ciecierzycy. Dobry zastrzyk białka na obiad gotowy w 30 minut.

Od czasu do czasu potrzebuję zjeść danie z makaronem, aby poczuć się dobrze. I zazwyczaj są to proste dania, takie jak to. Wystarczy połączyć makaron z pesto, a na to położyć klopsiki z ciecierzycy i orzechów włoskich.

Penne z pesto i wegańskimi klopsikami (z ciecierzycy i orzechów włoskich)

Jeżeli wszystko dobrze rozplanujecie to zrobicie ten obiad w mniej niż 30 minut. Pesto można zrobić nawet dzień wcześniej i schować do lodówki. Masę na klopsiki również, a wystarczy tylko podsmażyć cebulę z czosnkiem, a później zmiksować je z ciecierzycą i przyprawami. Kiedy klopsiki będą się piekły możemy nastawić makaron. Super? Jak dla mnie tak! Możecie zrobić więcej klopsików i zamrozić lub podać z kanapkami.

Szukacie innych przepisów na makaron?:

Penne z pesto i wegańskimi klopsikami (z ciecierzycy i orzechów włoskich)

2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal)

czas przygotowania: 30 minut

koszt: ok. 3,70 zł za porcję

Składniki:

pesto:

świeża bazylia 1/2 szklanki

czosnek 1 ząbek

orzechy włoskie 10g

drożdże nieaktywne 1 łyżka (opcjonalnie)

oliwa z oliwek 1 łyżka

sok z 1/4 cytryny

sól do smaku

klopsiki z ciecierzycy:

cebula 1 sztuka

czosnek 3 ząbki

olej do smażenia 1 łyżka

orzechy włoskie 20g

ciecierzyca z puszki 210g

bazylia 1 łyzeczka

bułka tarta 15g

sól i pieprz do smaku

drożdże nieaktywne 1 łyżeczka (opcjonalnie)

makaron:

makaron penne (lub inny) 115g

sok z cytryny do podania

Wykonanie:

Składniki na pesto blendujemy. Gotowe pesto wkładamy do lodówki. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 3 minuty).

Następnie blendujemy z pozostałymi składnikami na klopsiki. Masę wstawiamy do lodówki na 10 minut. Następnie formujemy z niej kulki, które pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach.

W tym czasie możemy ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z pesto i podajemy z klopsikami oraz skrapiamy sokiem z cytryny.

Penne with pesto and vegan meatballs (from chickpeas and walnuts)

Delicious penne with pesto and vegan meatballs from chickpeas. Great source of protein for dinner ready in 30 minutes.

2 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 30 minutes

Ingredients:

pesto:

fresh basil 1/2 cup

garlic 1 clove

walnuts 10g

inactive yeast 1 tbsp (optional)

olive oil 1 tbsp

1/4 juice from lemon

salt to taste

chickpeas meatballs:

1 onion

garlic 3 cloves

oil 1 tbsp

walnuts 20g

canned chickpeas 210g

basil 1 teaspoon

bread crumb 15g

salt and pepper to taste

yeast inactive 1 teaspoon  (optional)

pasta:

penne (or other pasta) 115g

lemon juice for serving

Instructions:

Blend all ingredients for pesto. Put the prepared pesto in the fridge. Fry the chopped onion and garlic with oil (for about 3 minutes).

Then mix with the remaining ingredients for meatballs. Put the mass in the refrigerator for 10 minutes. Then form the balls and bake for about 25 minutes in 220 Celsius degrees.

Cook the pasta according to instructions on the package. Mix the cooked pasta with pesto and serve with meatballs and lemon juice.