Pesto z bobem

Kocham lato za te wszystkie świeże owoc i warzywa. Szkoda, że to tak krótki okres czasu, dla mnie zdecydowanie za mało, żeby poczuć się nasyconą tymi wszystkimi smakami. A dzisiaj wakacyjny obiadek, czyli młode ziemniaczki i pesto z bobem!

Pesto z bobem

Pesto z bobem

2 porcje (1 ma ok. 485 kcal)

czas przygotowania: ok. 15 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 4 zł za porcję

Składniki:

200 g bobu
400 g młodych ziemniaczków
pesto:
100 g jogurtu roślinnego (lub śmietanki)
25 g oliwy
20 g orzechów włoskich
szklanka liści bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Bób i ziemniaki gotujemy osobno (bób ok. 10 minut, ziemniaki do miękkości). Blendujemy składniki na pesto. Bób obieramy i meszamy z pesto.

Podajemy z ziemniaczkami.

Pesto with broad beans

2 servings (1 has 485 kcal)

time of preparation: 15 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

200 g of broad bean
400 g of potatoes
Pesto:
100 g of plantbased yogurt (or cream)
25 g pf olive oil
20 g of walnuts
a glass of basil leaves
1 clove of garlic
1 teaspoon thyme
salt and pepper to taste

Intructions:

Cook beans and potatoes separately (broad beans for about 10 minutes, potatoes until tender). Blend the ingredients for pesto. Peal the beans and mixed with pesto.

Serve with potatoes.

 



>
Facebook