Pieczarki i szparagi w sosie pomidorowym

Szybki, wiosenny obiad? Co powiecie na ziemniaczki z pieczarkami i szparagami w sosie pomidorowym?

Pieczarki i szparagi w sosie pomidorowym

Pieczarki i szparagi w sosie pomidorowym

3 porcje (1 ma ok. 405 kcal)

czas przygotowania: ok. 10 minut (+15 minut gotowania)

koszt: ok. 7,60 zł za 1 porcję

Składniki:

750 g ziemniaków (ugotowanych lub upieczonych)
8-9 ugotowanych zielonych szparagów
1 łyżka oleju z suszonych pomidorów
750 g pieczarek
1 ząbek czosnku
2-3 plastry suszonych pomidorów
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/3 łyżeczki kurkumy
szczypta chili
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka mąki pszennej
75 g jogurtu roślinnego
pęczek natki pietruszki
sałatka:
mix sałat
1 opakowanie jogurtu roślinnego
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Na oleju z suszonych pomidorów pomidorów podsmażamy pieczarki (przekrojone na pół) do momentu aż cała woda z nich wyparuje. Wtedy dodajemy czosnek, pomidory i jeszcze chwilę podsmażamy.

Przyprawiamy, dodajemy bulion (wcześniej wymieszany dokładnie trzepaczką z mąką i jogurtem). Gotujemy do do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dodajemy świeżą natkę oraz pokrojone szparagi.

Podajemy z ziemniakami oraz sałatką.

Mushrooms and asparagus in tomato sauce

3 servings (1 has 405 kcal)

time of preparation: 10 minut (+15 minutes of cooking)

Ingredients:

750 g of potatoes (boiled or baked)
8-9 of boiled green asparagus
1 tablespoon of oil from dried tomato
750 g of mushrooms
1 clove of garlic
2-3 slices of sun dried tomatoes
1 teaspoon of smoked pepper
1/3 teaspoon of turmeric
pinch of chili
1/2 cup of vegetable broth
1 teaspoon of wheat flour
75 g of plantbased yoghurt
bunch of parsley
salad:
salad mix
1 pack of plantbased yoghurt
salt and pepper to taste

Instructions:

Fry the mushrooms (cut in half) with oil until all the water evaporates. Then add garlic and tomatoes and fry for a while.

Season, add the broth (previously mixed thoroughly with flour and yogurt). Cook until the sauce starts to thicken. Finally, add fresh parsley and sliced asparagus.

Serve with potatoes and salad.