Pieczarkowa pizza z pomidorowym pesto

Dzisiaj pizza! Pieczarkowa z pomidorowym pesto 馃檪

Jednym z moich ulubionych czynno艣ci w planowaniu przepis贸w jest odwzorowywanie smak贸w, kt贸re pr贸buj臋 jedz膮c na mie艣cie. Uwa偶am, 偶e przygotowanie domowego posi艂ku, kt贸ry nie tylko smakuje tak samo, ale nawet lepiej ni偶 ten z restauracji, daje nie lada satysfakcj臋. Tak jest u mnie z pizz膮. Odk膮d przygotowuj臋 j膮 w domu, zg艂臋bi艂am tajniki ciasta, eksperymentuj臋 z dodatkami i nie musz臋 si臋 wybiera膰 do pizzerii.

Pieczarkowa pizza

Jestem mi艂o艣niczk膮 pizzy na cienkim cie艣cie i takie w艂a艣nie jest podstaw膮 wi臋kszo艣ci moich weekendowych pizza day. Dzisiaj pizz臋 poda艂am z pomidorowym pesto z przepisu kwestiasmaku. Na nim wyl膮dowa艂y pieczarki podsma偶one wcze艣niej z czerwon膮 cebulk膮 i ser. Du偶o sera gouda i cheddar! (kto by pomy艣la艂, 偶e bez mozzarelli pizza mo偶e si臋 uda膰 znakomicie)

Jak ju偶 jeste艣my w temacie dobrej pizzy na mie艣cie; je偶eli kiedykolwiek b臋dziecie w Gda艅sku szuka膰 dobrej miejsc贸wki ze wspania艂膮 w艂osk膮 pizz膮 to zdecydowanie polecam zajrze膰 do Oliwy do ognia. Zakocha艂am si臋 od pierwszego k臋sa 馃檪

Pieczarkowa pizza z pomidorowym pesto

2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal)

czas przygotowania to ok. 4h (w tym 3h na ro艣ni臋cie ciasta)

kosz to ok. 1,70 z艂 za osob臋

Sk艂adniki:

m膮ka pszenna 140 g

szczypta soli

cukier 1 艂y偶eczka

woda ciep艂a 85 ml

艣wie偶e dro偶d偶e ok. 10 g

oliwa z oliwek 1 艂y偶eczka

mas艂o klarowane do sma偶enia

pieczarki 125 g

cebula czerwona 1/2 sztuki

cer gouda 60 g

ser cheddar 15 g

pesto pomidorowe z tego przepisu4 艂y偶ki

Wykonanie:

W ciep艂ej wodzie rozpuszczamy cukier i dro偶d偶e. M膮k臋 mieszamy z sol膮 i przygotowanym rozczynem. Wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy oliw臋, ponownie wyrabiamy i zostawiamy na min. 3h do wyro艣ni臋cia.

W tym czasie na ma艣le podsma偶amy cebulk臋 i pieczarki (ok. 10 minut) do wyparowania wody. Ciasto po wyro艣ni臋ciu dzielimy na 2 kulki, wyrabiamy i rozwa艂kowujemy na pizz臋.

Spody smarujemy pesto, wyk艂adamy pieczarki i posypujemy startym serem. Pieczemy w 250 stopniach na rozgrzanym kamieniu do pizzy przez ok. 10 minut.