Pieczarkowe kotleciki

Kotleciki pieczarkowe to świetne danie na wiosenny stół i do tego z dodatkami świetnie się prezentuje 😁💚🌱

Pieczarkowe kotleciki

Pieczarkowe kotleciki

2 porcje (1 ma ok. 480 kcal)

czas przygotowania: ok. 25 minut (+20 minut gotowania)

koszt: ok. 5.20 zł za porcję

Składniki:

200 g startych pieczarek
100g cebuli posiekanej drobno
100 ml mleka roślinnego
50 g mąki z ciecierzycy (lub mąki pszennej)
40 g bułki tartej
1 ząbek czosnku
1 pęczek szczypiorku i natki pietruszki
1 łyżka suszonego majeranku
po 1 łyżeczce oregano i bazylii
sól i pieprz do smaku
pieczywo do podania (2 bułki pszenne)
ok. 30 g ulubionego hummusu do pieczywa
ok. 20 g wegańskiego majonezu do kotlecików
125 g pomidorków koktajlowych do podania

Wykonanie:

Na odrobinie oleju podsmażamy pieczarki do całkowitego wyparowania z nich wody (ok. 6-7 minut).

W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę, czosnek i smażymy jeszcze 5 minut.

Przekładamy do miseczki i mieszamy z pozostałymi składnikami (szczypiorek i natkę drobno siekamy).

Wykładamy kotleciki łyżką na rozgrzany olej i smażymy ok. 3-4 minuty z obu stron.

Podajemy z wegańskim majonezem, pomidorkami oraz pieczywem z ulubionym hummusem.

Mushrooms patties

2 servings (1 has 480 kcal)

time of preparation: 25 minutes (+20 minutes of cooking)

Ingredients:

200 g grated mushrooms
100g finely chopped onion
100 ml plantbased milk
50 g chickpea flour (or wheat flour)
40 g breadcrumbs
1 clove of garlic
1 bunch of chives and parsley
1 tbsp dried marjoram
1 teaspoon of oregano and basil
salt and pepper to taste
bread for serving (2 wheat rolls)
approx. 30 g of your favorite bread hummus
approx. 20 g vegan mayonnaise for chops
125 g cherry tomatoes for serving

Instructions

Fry the mushrooms in a little oil until the water evaporates completely (about 6-7 minutes).

In the meantime, season with salt and pepper. Add onions, garlic and fry for another 5 minutes.

Transfer to a bowl and mix with the remaining ingredient.

Put the patties with a spoon on hot oil and fry for 3-4 minutes on both sides.

Serve with vegan mayonnaise, cherry tomatoes and bread with your favorite hummus.