Pieczona dynia z grzybami, pure z ziemniaków i sosem orzechowym

Czasem potrzebuję właśnie takich dań! Ostatnie chwile by cieszyć się dynią umilam sobie ciepłym, jesiennym posiłkiem. Prosto i smacznie, czyli pieczona dynia z grzybami, pure z ziemniaków i sosem orzechowym.

Pieczona dynia z grzybami, pure z ziemniaków i sosem orzechowym

Pieczona dynia z grzybami, pure z ziemniaków i sosem orzechowym

4 porcje (1 porcja to ok. 500kcal)

czas przygotowania: ok. 40 minut

koszt: ok. 5 zł za porcję

Składniki:

1,2 kg ziemniaków

odrobina mleka roślinnego

1 dynia piżmowa

2 czerwone cebule

2 łyżki oliwy

4 łyżeczki przyprawy do ziemniaków lub gulaszu

sól do smaku

chili wg uznania

500g pieczarek

olej do smażenia

paczka świeżego szpinaku (250g)

sos:

15g syropu klonowego lub miodu

10g masła orzechowego

1 łyżka octu ryżowego (jabłkowego lub zwykłego)

4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu przyprawiamy solą, dodajemy odrobinę mleka i ubijamy na gładkie pure.

W międzyczasie dynię obieramy, wyjmujemy środek, kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka i mieszamy z dynią oraz przyprawami i oliwą.

Wykładamy warzywa na papier pergaminowy i pieczemy w 200 stopniach ok. 30 minut. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na odrobinie oleju.

Pod koniec smażenia dodajemy szpinak i podsmażamy jeszcze do momentu aż wyparuje woda. Oddzielnie mieszamy wszystkie składniki na sos.

Ziemniaki podajemy z dynią, grzybami i polewamy całość sosem.

Roasted pumpkin with mushrooms, potato puree and peanut sauce

Simple and tasty, baked pumpkin with mushrooms, potato puree and peanut sauce.

4 servings (1 serving – 500 kcal)

time of preparation: 40 minutes

Ingredients:

 

potatoes 1.2 kg

a little bit of plant milk

1 butternut squash

2 red onions

2 tablespoons of olive oil

4 teaspoons of spices (for potatoes or stew)

salt and chili to taste

mushrooms 500g

oil for frying

a pack of fresh spinach (250g)

sauce:

maple syrup or honey 15g

peanut butter 10g

1 tablespoon of rice vinegar (or apple vinegar)

4 tablespoons of olive oil

Instructions:

Peel the potatoes and cook until soft. After that, add salt, a little bit of plant milk and beat to smooth pure.
In the meantime, peel the pumpkin, take of the center and cut into cubes.

Cut the onions and mix with the pumpkin, spices and olive oil. Put the vegetables on parchment paper and bake in 200 Celsius degrees for about 30 minutes.

Cut the mushrooms into smaller pieces and fry them with a little oil. At the end of the frying, add the spinach and fry until the water evaporates.

Mix all the ingredients for the sauce. Serve potatoes with pumpkin, mushrooms and with the sauce.